Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Καταστροφικό το Brexit για την Ευρώπη – Θα την καταστήσει δεύτερου βαθμού παγκόσμια δύναμη

Deutsche Bank: Καταστροφικό το Brexit για την Ευρώπη – Θα την καταστήσει δεύτερου βαθμού παγκόσμια δύναμη
Οι συνέπειες αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα ήταν καταστροφικές για την Ευρώπη, σημειώνει η γερμανική τράπεζα
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό και ως Brexit, θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη Γηραία Ήπειρο, υποβιβάζοντας την Ευρώπη σε δεύτερου βαθμού παγκόσμια δύναμη, προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής τράπεζας, David Folkerts-Laundau, χωρίς τη βρετανική επιρροή η διπλωματική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί κατά πολύ, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο ασφάλειας από μια ρεβανσιστική Ρωσία.
«Οι συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα είναι πραγματικά καταστροφικές για την Ευρώπη», τονίζει ο Laundau και προσθέτει ότι «αν προκύψει το Brexit, η ηπειρωτική Ευρώπη θα υποβιβαστεί σε δεύτερου βαθμού στάτους».
Παράλληλα, προειδοποιεί για τον γεωπολιτικό αντίκτυπο ενός Brexit, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη θα καταστήσει πολύ λιγότερο σημαντική και ο αντίκτυπος στην εξωτερική πολιτική, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της λήψης αποφάσεων παγκοσμίως, θα μειωθεί σημαντικά».
Χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη δεν θα μπορούσε πλέον να διεκδικήσει να είναι το κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού: «θα έχανε το Λονδίνο και τον αγγλοσαξωνικό δεσμό», σημειώνει ο Laundau.
Οι δυναμικές εξουσίας μέσα στην Ε.Ε. θα διαταραχθεί θεμελιωδών, καθώς ο γαλλο-γερμανικός άξονας θα υπερισχύσει στην ήπειρο.
Οι προειδοποιήσεις της Deutsche Bank έρχονται σε μια στιγμή που οικονομολόγοι είπαν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να δει να εξανεμίζεται το 2% του ΑΕΠ από την οικονομία της στον απόηχο μιας αρνητικής ψήφου.
Μάλιστα, η Credit Suisse ανέφερε ότι ένα «τοξικό μείγμα» κατάρρευσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, υψηλότερου πληθωρισμού και μειούμενων εισοδημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη συρρίκνωση της ανάπτυξης ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit.



Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, το κλίμα για την παραμονή στην Ε.Ε. είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομική τύχη της ζώνης του ευρώ, όμως ο Laundau σημειώνει ότι δεν υπήρχε ένας εύκολος δρόμος διεξόδου από την οικονομική δυσπραγία της Ευρωζώνης.
Τα άνευ προηγουμένου μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ήτα τα μόνα που στέκονταν στον δρόμο προς μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, προειδοποίησε.
«Αν η ΕΚΤ υποχωρούσε από αυτά, τότε θα καταγραφόταν μια μαζική κρίση χρέους», τόνισε.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης