Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η «επανάσταση» των ρομπότ θα οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τα επιτόκια στο μέλλον

tags :
Bloomberg: Η «επανάσταση» των ρομπότ θα οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τα επιτόκια στο μέλλον
Η πρόοδος της τεχνολογίας αναμένεται ότι θα πλήξει τους εργαζομένους και θα τονώσει την παραγωγικότητα
Εάν τα ρομπότ «ανέβουν», τότε τα επιτόκια θα πέσουν.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα των παρόντων στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς η επανάσταση στην αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει το πώς λειτουργούν οι οικονομίες.
Το επιχείρημα είναι το εξής:
Καθώς οι μηχανές γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και άλλοι θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν.
Η νέα τεχνολογία θα αυξήσει επίσης τις πιθανότητες μίας εκτίναξης της παραγωγικότητας, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1990.
Αυτές οι δυνάμεις θα συνδυαστούν για να συγκρατήσουν τις δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού που αποτελεί τώρα πρόκληση για τους τραπεζίτες μπορεί να αποδειχτεί απλά προάγγελος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο απώτερο μέλλον.
«Η τεχνολογική πρόοδος πρόκειται να βάλει ένα καπάκι στο πως ο πληθωρισμός μπορεί να επανακάμψει», είπε στο Νταβός ο Axel Weber, πρόεδρος της UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank.
Η ανησυχία είναι ότι η αποκαλούμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα πλήξει ένα σημαντικό μερίδιο του εργατικού δυναμικού, προκαλώντας ανεργία και ασκώντας πιέσεις στους μισθούς και άρα στην κατανάλωση, ειδικά στους εργαζόμενους χαμηλής εξειδίκευσης.
Το Φόρουμ υπολόγισε ότι περισσότερη αυτοματοποίηση σημαίνει ότι πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2020 σε 15 μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτή η προοπτική αναστατώνει τους ψηφοφόρους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας προβλήματα στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών και ενισχύοντας την υποστήριξη σε εθνικιστικά κόμματα, από τη Marine Le Pen έως τον Donald Trump.
«Η πρώτη επίπτωση θα είναι χαμηλότεροι μισθοί για όσους αντικατασταθούν», λέει ο Adam Posen, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας ο οποίος τώρα διοικεί το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson στην Ουάσινγκτον.
«Αυτό θα πρέπει να έρθει σε μία ισορροπία σταδιακά, αλλά ο αρχικός αντίκτυπος θα είναι ο αποπληθωρισμός».
Καθιστώντας το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό πιο αποτελεσματικό, οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν σε μία άνθιση της παραγωγικότητας παρόμοια με εκείνη που η εποχή του ιντερνέτ βοήθησε στο να ανέλθει στο 3,5% η ανάπτυξη της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ την περίοδο 1996-2003, επιτρέποντας στους κεντρικούς τραπεζίτες να κρατήσουν τα επιτόκιά τους χαμηλότερα από ότι εάν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.
Η Bank of America υπολογίζει ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να τονώσουν την παραγωγικότητα σε αρκετούς τομείς της βιομηχανίας έως και 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης