Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Καθοριστική η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για τις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών

Brown Brothers Harriman: Καθοριστική η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για τις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών
Ακόμη πιο πιεστικό πρόβλημα η προσφυγική κρίση - Η Αθήνα απορρίπτει τις προτάσεις για μετατόπιση της γραμμής άμυνας της συνθήκης Σένγκεν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ
Οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman εξηγούν σε ανάλυσή τους γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει έναν χρόνο στην εξουσία και ότι όταν έδωσε την ευκαιρία στους έλληνες να τον αντικαταστήσουν το καλοκαίρι του 2015 εκείνοι επέλεξαν και πάλι να τον αναδείξουν πρωθυπουργό.
Τα χαρακτηριστικότερα σημεία της έκθεσής τους είναι τα εξής:
* Πολλά οικονομικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι καθοριστική για τις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές της χώρας.
Αν και το G10 έχει 11 μέλη, οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας δεν εκπροσωπούνται πλέον από την Τρόικα, καθώς τώρα υπάρχουν 3 εκπρόσωποι.
Ο ESM έχει προστεθεί δίπλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Όταν η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας (την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου) σε B- (από CCC+), εξήγησε ότι περιμένει μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ακόμη και πριν την αναβάθμιση, η αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα βρισκόταν ένα σκαλί πάνω από την Fitch και δύο σκαλιά πάνω από τη Moody's.
Το μοντέλο της Brown Brothers Harriman βλέπει την αξιολόγηση ως B.
* Ο έλληνας υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ελπίζει πως οι συζητήσεις με τους εγχώριους φορείς θα έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Το νομοσχέδιο μπορεί μετά από αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.
Βασικά, σχετικά με τις εκκλήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές στις βασικές συντάξεις, η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται προς την αύξηση των εισφορών.
* Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη συγχώνευση πολλών Ταμείων και τη μείωση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016.
Οι συντάξεις για τους νεότερους θα μειωθούν.
Οι δανειστές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται ότι αφήνει μικρά, βραχυπρόθεσμα κενά στη χρηματοδότηση του συστήματος.
* Πάντως, ακόμη πιο πιεστικό πρόβλημα είναι η προσφυγική κρίση.
Οι υπ. Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται αύριο στο Άμστερνταμ.
Οι αναφορές λένε ότι η προηγούμενη συμφωνία ύψους 3 δισ. ευρώ με την Τουρκία για να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της με την Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει και οι ευρωπαίοι υπουργοί σκέφτονται μία εναλλακτική.
Αυτή είναι να μετατοπίσουν τη γραμμή άμυνας της συνθήκης Σένγκεν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αν και έχει δεχθεί βοήθεια από την Ευρώπη στο παρελθόν.
* Η Αθήνα απορρίπτει αυτές τις προτάσεις, καθώς θα εγκλώβιζαν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας είναι ήδη κατεστραμμένη.
Η Ελλάδα προτείνει να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει στη ροή των προσφύγων.
Ρεπορτάζ των Financial Times εκτιμά ότι σχεδόν 43.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα ήδη μέσα στο 2016.
Υπάρχει φόβος ότι η ροή των προσφύγων θα αυξηθεί, καθώς μπαίνει η άνοιξη στην Κεντρική Ευρώπη.
* Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται όλο και πιο απεγνωσμένοι.
Εάν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν δεν μπορούν να προστατευθούν, τόσο περισσότερο θα διαβρωθούν εσωτερικά.
Ήδη, τουλάχιστον 7 χώρες έχουν ξαναξεκινήσει τους συνοριακούς ελέγχους.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μίλησε εκ μέρους πολλών, όταν είπε «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συνθήκη Σένγκεν, είναι πραγματικά τα πάντα για την Ε.Ε.».
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι «η προσφυγική κρίση απειλεί σήμερα κάτι μεγαλύτερο από απλά τη Συνθήκη Σένγκεν.
Η Ευρωπαϊκή Ενότητα στο σύνολό της αντιμετωπίζει πρόβλημα».
* Η Ευρώπη χρειάζεται μία γενικότερη λύση και, όπως επισημάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα, θα οδηγήσει σε κατάργηση του κανόνα του Δουβλίνου που προβλέπει ότι η πρώτη χώρα εισόδου ενός πρόσφυγα είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα εκείνου που αναζητά άσυλο.
Όπως και σε πολλά σπορ, η βιαιότητα των κανόνων του παιχνιδιού ενσωματώνεται στους ίδιους τους κανόνες.
Οι κανόνες επιτρέπουν την προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν.
Αυτοί οι κανόνες θα αλλάξουν, προκειμένου να επιτραπεί αυτές οι εξαιρέσεις να διαρκούν περισσότερο.
Επιτρέποντας περισσότερες εξαιρέσεις στη Σένγκεν δεν είναι λύση, αλλά διαμορφώνει το μοίρασμα του προσφυγικού προβλήματος.
* Με τον Draghi να αφήνει ξεκάθαρα ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το Μάρτιο και το προσφυγικό πρόβλημα να έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε να πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι τότε, οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές αναταράξεις, ακόμη και αν το δράμα των πρώτων εβδομάδων του έτους υποχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης