Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Το Νταβός ανησυχεί για τη Merkel, καθώς η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τον στυλοβάτη της ΕΕ

tags :
Bloomberg: Το Νταβός ανησυχεί για τη Merkel, καθώς η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τον στυλοβάτη της ΕΕ
Στελέχη και μάνατζερς φοβούνται ότι η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο εξαιτίας του προσφυγικού
Ένας κόσμος όπου η Angela Merkel δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι της γερμανικής καγκελαρίας είναι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου τον οποίο πολιτικοί, στελέχη της αγοράς και μάνατζερς δυσκολεύονται να υπολογίσουν.
Στις συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών που έλαβαν μέρος αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η προοπτική του να οδηγηθεί η Merkel στο να εγκαταλείψει τη θέση της με αφορμή την ανοιχτή πολιτική της για την υποδοχή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή ήρθε ξανά και ξανά στο προσκήνιο.
Ενώ η πολιτική παλίρροια εντός συνόρων δεν έχει ακόμη στραφεί αποφασιστικά εναντίον της, υψηλά ιστάμενα στελέχη έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το τέλος της δεκαετούς εποχής της Merkel.
«Δεν υπάρχει κανείς να την αντικαταστήσει», σημειώνει ο πρόεδρος του think tank Eurasia Group, Ian Bremmer, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016.
«Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις εκπλήξεις το 2016», προσθέτει ο ίδιος.
Οι ανησυχίες για τη Merkel έρχονται καθώς οι επενδυτές πασχίζουν να καταλάβουν τις δυνάμεις που αναστατώνουν τις πολιτικές ανά τον κόσμο.
Οι παριστάμενοι στο Νταβός πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας εξετάζοντας και σχολιάζοντας μέχρις εξαντλήσεως το εάν η άνοδος του Donald Trump πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ή όχι.
Και στην Ευρώπη, η προσφυγική κρίση αποτελεί την κινητήριο δύναμη πίσω από την επιτυχία εθνικιστικών κομμάτων από την Πολωνία μέχρι τη Γαλλία.

Μεγαλύτερη απειλή
Πολλά στελέχη σε μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες κατά τις συναντήσεις στο Νταβός είπαν ότι η κρίση προήλθε από την εισροή περισσότερων του ενός εκατ. προσφύγων στην Ευρώπη και ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει για τη Merkel είναι μεγαλύτερη απειλή στη σταθερότητα της ηπείρου από ότι η ψήφος της Βρετανίας σχετικά με το αν θα μείνει στην Ε.Ε. ή όχι.
Με τους ευρωπαίους εταίρους της να λένε ότι απομένουν λίγες μόλις εβδομάδες από το να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά την αναδιανομή των μεταναστών και την πολιτική για τους ελέγχους στα σύνορα, αποτελεί ένα σοβαρό ενδεχόμενο η Merkel να οδηγηθεί στην έξοδο εντός του 2016, σημειώνουν δύο κορυφαία στελέχη, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.
Όντας υπό πίεση από τους συντηρητικούς εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού και με τη δημόσια κατανόηση να βαίνει μειούμενη, μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις που καταγράφηκαν από πρόσφυγες που είχαν αιτηθεί άσυλο, η Merkel έχει πλέον ελάχιστο χρόνο να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων προς τη Γερμανία.
Αρνείται να υποκύψει στις εκκλήσεις να τεθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί, λέγοντας ότι θα δώσει στη διπλωματία ακόμη έναν μήνα, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί μία ανάσχεση του προσφυγικού κύματος.
«Έπειτα από αυτό μπορούμε να κάνουμε μία προκαταρκτική εκτίμηση και να δούμε που βρισκόμαστε», σημείωσε εντός της εβδομάδας η ίδια η Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης