Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofΑ: Τον Απρίλιο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Αστάθμητο το πολιτικό ρίσκο

BofΑ: Τον Απρίλιο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Αστάθμητο το πολιτικό ρίσκο
Η ελάφρυνση του χρέους και η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2016
Για έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο του 2016, αφού εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο και αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάνει λόγο το θετικό σενάριο της Bank of America για την ελληνική οικονομία.
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2016 και τίτλο «Ελλάδα, μια αναδυόμενη αγορά με θετικές προοπτικές»  η Bank of America εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενδεχομένως να επιτρέψει και την άρση των capital controls.
Αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά μόνο επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα επηρεάσουν θετικά τις αγορές.
Η ελάφρυνση του χρέους και η έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2016, σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, όπως έχει υποσχεθεί ο διοικητής Mario Draghi.
Εάν ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, τότε το ρίσκο για ενδεχόμενο Grexit θα μειωθεί σημαντικά, το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει και η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα πρέπει να περάσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, σημειώνει η BofA.
Ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη, λόγω της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το πολιτικό ρίσκο να παραμένει αυξημένο, καθώς αυτή τη φορά η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ενδεχόμενη αποτυχία έγκρισης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική βουλή, μπορεί να οδηγήσει στον ορισμό μιας νέας κυβέρνησης ή σε πρόωρες εκλογές.
Αν και οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι μια νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει το ασφαλιστικό, η καθυστέρηση της εφαρμογής θα κοστίσει στην Ελλάδα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Πάντως το βασικό σενάριο της τράπεζας σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο για το 2016, είναι θετικό για τις ελληνικές μετοχές.

Σε χαμηλά επίπεδα η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα – Θα επιμείνει ο αποπληθωρισμός

Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης