Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων τον προσεχή Μάρτιο

Danske Bank: Η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων τον προσεχή Μάρτιο
Η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμήσει τη νέα μείωση των επιτοκίων από την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης
Σε επιπλέον μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,1% (10 μονάδες βάσης) αναμένεται ότι θα προχωρήσει τον ερχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της δανέζικης τράπεζας Danske Bank.
Ειδικότερα, σε σημείωμά τους οι αναλυτές καταγράφουν τα εξής:
• Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, με αφορμή και τη σημερινή επαναβεβαίωση της μελλοντικής της τακτικής, στην οποία σημειώνεται ότι η πολιτική επιτοκίων θα «παραμείνει στα παρόντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».
• Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ το Μάρτιο θα προτιμήσει να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων περαιτέρω αντί να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το μόνο σχόλιο του Mario Draghi σχετικά με τα εργαλεία που έχουν μείνει στη φαρέτρα της ΕΚΤ είναι ότι υπάρχουν πολλά τέτοια εργαλεία, αλλά τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ότι οι επιπλέον μειώσεις επιτοκίων μπορεί να είναι το προτιμώμενο εργαλείο εάν η ΕΚΤ προχωρήσει εκ νέου σε χαλάρωση, ενώ και η επαναβεβαίωση της μελλοντικής της τακτικής επίσης υποδεικνύει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.
• Μέσα στους επόμενους 6 μήνες περιμένουμε επιπλέον ενδείξεις για χαλάρωση της πολιτικής από την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα, εξαιτίας των επιπτώσεων από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Οπότε, περιμένουμε επιπλέον παράταση για το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης κατά ακόμη 6-12 μήνες.
• Η σημερινή συνάντηση έδειξε ότι οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου και ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεων είναι πιο σημαντικά για την ΕΚΤ, συγκριτικά με την προοπτική μίας σύσφιξης στην αγορά εργασίας, η οποία σταδιακά θα μπορούσε να πιέσει ανοδικά τους μισθούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης