Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Τον Ιούνιο νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Royal Bank of Scotland: Τον Ιούνιο νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Εκτιμά επιδείνωση των στοιχείων για πληθωρισμό και ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους
Μπορεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ να μην αναμένονται αλλαγές όσον αφορά το επιτόκιο καταθέσεων και το πρόγραμμα αγοράς assets, ωστόσο η κεντρική τράπεζα θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης στο μέλλον, σημειώνει η Royal Bank of Scotland, η οποία εκτιμά ότι νέα μέτρα θα έρθουν τον Ιούνιο, λόγω επιδείνωσης των στοιχείων για πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης τώρα πιθανόν να έπλητταν την αξιοπιστία της ΕΚΤ ειδικά αν αποφασίζονταν τόσο σύντομα μετά τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν την υπόθεση για την ανάληψη πιο τολμηρών μέτρων, ωστόσο η πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ σε αντίθεση είναι πιο αξιόπιστη.
Ωστόσο, σημειώνει η Royal Bank of Scotland, ο Mario Draghi στην ομιλία του θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες.
Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά και θα μπορούσαν να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να υποχωρεί.
Οι πτωτικές πιέσεις στις προοπτικές της ανάπτυξης, επισημαίνεται, έχουν αυξηθεί σαφώς ως αποτέλεσμα και της πρόσφατης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μια «επικύρωση» αυτών των ανησυχιών απαιτείται, μέσω της ανακοίνωσης αδύναμων στοιχείων πριν η ΕΚΤ αποφασίσει πάλι να αναλάβει δράση.
Η Royal Bank of Scotland εκτιμά περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και ειδικότερα στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Μέχρι τότε, εκτιμά ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης θα έχουν επιδεινωθεί και ο πληθωρισμός θα έχει γυρίσει εκ νέου σε αρνητικό έδαφος.
Αν ωστόσο το παγκόσμιο περιβάλλον επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο απ' ό,τι η ίδια εκτιμά, τότε σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να δράσει ακόμη και τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης