Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FXStreet: Μπορεί η ΕΚΤ να… επαναφέρει στη ζωή το ευρώ; – H τεχνική εικόνα ευρώ/δολαρίου

FXStreet: Μπορεί η ΕΚΤ να… επαναφέρει στη ζωή το ευρώ; – H τεχνική εικόνα ευρώ/δολαρίου
Όσο πιο ειρηνικός είναι ο τόνος στο μήνυμα Draghi, τόσο πιθανότερη είναι περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στο μέλλον, τονίζεται
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νέο έτος και το γενικό αίσθημα στην αγορά είναι ότι δεν θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη, νέα μέτρα από τον διοικητή της, Mario Draghi.
Ύστερα από μια ιδιαίτερα οδυνηρή μάχη τον περασμένο Δεκέμβριο, το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε εν τέλει να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά απέφυγε να το επεκτείνει.
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το παρέτεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και περισσότερα assets προστέθηκαν για αγορές, ωστόσο η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως το ποσό των αγορών.
Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω μείωση σε αρνητική περιοχή του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, όμως λιγότερο απ' ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές.
Η αγορά απογοητεύτηκε με τον Draghi, που η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σημείωσε ράλι κατά 400 pips.
Ακόμη και μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και περίπου μία δεκαετία από την αμερικανική FED, αυτή δεν επηρέασε την ισοτιμία του ζευγαριού, το οποίο διαπραγματεύεται τώρα περί το 1,0910, πολύ κοντά στο κλείσιμο της αγοράς την 3η Δεκεμβρίου, μόλις μετά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.
Όπως προαναφέρθηκε, στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ το γενικό αίσθημα που υπάρχει είναι ότι η ομιλία Draghi θα είναι «ειρηνική», καθώς η ανάπτυξη έχει υπάρξει αδύναμη στην περιοχή, για να μην αναφερθούμε στον πληθωρισμό, που παραμένει κοντά σε επίπεδα αποπληθωρισμού, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν βουτήξει σε χαμηλά άνω των 12 ετών.
Όσο πιο «ειρηνικός» είναι ο τόνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης στο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να στείλουν υψηλότερα το ευρώ, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποτιμούν περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν και η ΕΚΤ θα αποφύγει να αναφερθεί σε νέα μέτρα σήμερα, ωστόσο αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης στο μέλλον.
Η αντίδραση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα εξαρτηθεί από το βάθος και την παράταση μιας μελλοντικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Η τεχνική εικόνα ευρώ/δολαρίου
e

Από τεχνικής απόψεως, το ζεύγος ευρώ/δολαρίου δεν έχει καταφέρει να καθορίσει μια σαφή κατεύθυνση, ύστερα από τη μακροπρόθεσμη bear τάση που βαίνει αδιάκοπη από την ανακοίνωση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Αφού έκανε ράλι μέχρι το 1,1059, το ζεύγος εισήλθε σε διορθωτική τροχιά που έστειλε την τιμή του στο 1,0710, απ' όπου άρχισε να κινείται αργά υψηλότερα.
Αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πρέπει να επεκταθεί πέραν του 1,1000 ώστε να υπάρχει μια πιθανότητα Bull μετά την ΕΚΤ και να προχωρήσει στα υψηλά του 1,106.
Σε περίπτωση που το ράλι επεκταθεί πέραν αυτού του σημείου, ο επόμενος bull στόχος τίθεται στο 1,1120, ένα επίπεδο που πιθανόν να επιτευχθεί πριν από το πέρας αυτής της εβδομάδας.
Από την άλλη αν σπάσει προς το 1,0790 ίσως να δούμε να δοκιμάζει εκ νέου τα χαμηλά του 1,0710, επεκτείνοντας τη μακροπρόθεσμη bear τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης