Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Ξεχάστε τις 4 αυξήσεις επιτοκίων, το πολύ 1 αύξηση από τη Fed το 2016

Marketwatch: Ξεχάστε τις 4 αυξήσεις επιτοκίων, το πολύ 1 αύξηση από τη Fed το 2016
Οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού ίσως αλλάξουν ριζικά τη στρατηγική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας
Η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές, οι τιμές του πετρελαίου που γκρεμίζονται και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας έχουν πείσει τους χρηματιστές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις σχεδιαζόμενες 4 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016.
Μάλιστα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη Fed υποδεικνύουν τώρα ότι η αγορά μετά βίας περιμένει ότι η Fed θα αυξήσει 1 φορά τα επιτόκιά της φέτος, έπειτα από την αύξηση του Δεκεμβρίου του 2015, την πρώτη μετά από 10 σχεδόν χρόνια.
Αλλά κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αγορά αγνοεί τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα οποία δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, κινείται υψηλότερα.
Ενώ επιφανειακά εμφανίζεται αδύναμος, λόγω της πτώσης των τιμών στη βενζίνη και στα τρόφιμα, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός κινείται στο 2,1% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2012.
Ο δομικός πληθωρισμός καταγράφει αύξηση επί επτά συνεχόμενους μήνες.



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της FAO Economics, Robert Brusca, επισημαίνει ότι η αύξηση του δομικού πληθωρισμού «θα ατσαλώσει τη θέληση της Fed» να επιμείνει σε 4 αυξήσεις επιτοκίων το 2016.
«Η Fed δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές και τώρα έχει το δομικό πληθωρισμό στην περιοχή του 2% και ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
Αυτά αποτελούν δεδομένα που θα οδηγήσουν ορισμένους στη Fed να παραμείνουν στην πορεία που έχουν χαράξει», σημειώνει ο ίδιος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος στη UniCredit Research, Ham Bandholz, τινίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν τις απόψεις της αγοράς για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων με αρκετό σκεπτικισμό, επειδή μπορεί να ανφέρονται περισσότερο στην κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς αντί για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.
Την επόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Fed, όπου οι ειδικοί περιμένουν να ακούσουν και πάλι ότι η Fed «είναι λογικά αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός θα ανέβειμ μεσοπρόθεσμα, στο στόχο του 2%».
Αν αλλάξει κάποια από αυτές τις λέξεις, τότε μία αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο μπορεί να φύγει τελείως από το τραπέζι, ακόμη και αν μεσολαβούν δύο μήνες έως τότε.
Πάντως, δεν ανησυχούν όλοι οι οικονομολόγοι για τον πληθωρισμό.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial, Richard Moody, υποστηρίζει ότι υπάρχει λιγότερη πληθωριστική πίεση για την οικονομία από ότι δείχνει ο δομικός πληθωρισμός.
Επίσης σημειώνει ότι τα ενοίκια αντιστοιχούν σχεδόν για το μισό πληθωρισμό και έχουν συντελέσει στην άνοδό του.
Από την άλλη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Amherst Pierpont, Stephen Stanley, υπογραμμίζει ότι εάν υπάρξει μία αύξηση του πληθωρισμού, «αυτό ίσως αποτελέσει το πλέον σημαντικό θέμα που θα καθορίσει το ρυθμό της αύξησης επιτοκίων από τη Fed το 2016».
Ο Stanley συνεχίζει λέγοντας ότι περιμένει «σημαντική άνοδο του πληθωρισμού φέτος», ενώ η αγορά περισσότερο μιλάει για μικρή ή και μηδενική άνοδό του.
Προς το παρόν, τα δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη της αγοράς, «αλλά θα είναι μία μακριά χρονιά και μόλις ξεκίνησε», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης