Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη Lagarde – H περίπτωση της Ελλάδας

Eurasia Group: Το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη Lagarde – H περίπτωση της Ελλάδας
H Lagarde ενήργησε για τις τρεις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος.
Υπέρ της άποψης ότι το ΔΝΤ χρειάζεται περισσότερη Lagarde τάσσεται η Eurasia Group.
Το ΔΝΤ δεν είχε ποτέ καλύτερη ηγεσία και το διοικητικό της συμβούλιο θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στην Ch. Lagarde να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει.
Όταν η Lagarde ανέλαβε τα ηνία τον Ιούλιο του 2011, κληρονόμησε ένα ΔΝΤ που βρίσκονται σε κρίση.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και οι οικονομικοί  μετασεισμοί έπληξαν την φήμη του ΔΝΤ.
Η Lagarde προσπάθησε να ανακτήσει το ΔΝΤ το κύρος του.
Οι Ευρωπαίοι δεν του άρεσε πολύ όταν τους είπε η Lagarde ότι οι  τράπεζές τους έπρεπε να αναδιαρθρωθούν ή ότι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας έναντι της μετάδοσης της οικονομικής κρίσης.
Ομοίως, έπραξε τα δέοντα για χώρες – όπως για παράδειγμα, η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Τυνησία και η Ουκρανία - που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια σταθερότητα.
Το Ταμείο δεν συνδέεται συχνά με τη δημιουργικότητα ή την κατανόηση στα προβλήματα.
Η Lagarde έχει αρχίσει να το αλλάζει αυτό.
Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ΔΝΤ με ανθρώπινο πρόσωπο ένα θεσμικό όργανο που συνδέεται συχνά με συνταγές λιτότητας.  
Το ΔΝΤ π.χ. δεν έχει εντολή να συμβάλλει στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, κάτω από την ηγεσία της, το Ταμείο έχει καθορίσει ένα πρόγραμμα έτσι ώστε η κυβέρνηση της Ιορδανίας θα μπορούσε να δαπανήσει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγές.
Ομοίως, όταν ο ιός Ebola έπληξε τη Δυτική Αφρική το 2014, η Lagarde εισηγήθηκε το ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μετρητά ώστε να συμβάλλει στην ελάφρυνση του χρέους για τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση.
Επιπλέον, η Lagarde ενήργησε για τις τρεις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος.
Πρώτον, έχει συμβάλλει στην αύξηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και αποτελεί υπόδειγμα για την αξία των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.
Δεύτερον, υπό την ηγεσία της, το ΔΝΤ έχει εξετάσει το ευρύτερο ζήτημα της εισοδηματικής ανισότητας.
Τρίτον, η Lagarde έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, βοηθώντας τον κόσμο να αρχίσει να κατανοεί όλες τις συνέπειες των τεχνολογικών αλλαγών.
Οι επικριτές θα πουν ότι ήρθε η ώρα για την επικεφαλής του ΔΝΤ που εκπροσωπεί τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αποχωρήσει. Η Lagarde είναι, η 11η συνεχόμενη Ευρωπαίος πολιτικός που κατέχει το αξίωμα, της ηγεσίας του ΔΝΤ.
Οι επικριτές θα επικαλεστούν ότι η αποτυχία του ΔΝΤ να αναγνωρίσει έγκαιρα τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα  αποδεικνύει ότι δεν έχει επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Ακόμα άλλοι θα υποστηρίξουν ότι οι επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με ένα οικονομικό σκάνδαλο στη Γαλλία θα την αποσπάσει από το ΔΝΤ ΔΝΤ.
Η Lagarde είναι ο καλύτερος υποψήφιος για τη δύσκολη δουλειά, στις αναδυόμενες δυνάμεις, όπως στις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Επιπλέον, η Lagarde επέδειξε εντυπωσιακή πολιτική επιδεξιότητα πείθοντας Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις για την διακυβέρνηση που θα ενισχύσουν όχι μόνο την δύναμη πυρός του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, αλλά θα αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομική δυναμική.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Lagarde ίσως έκανε κάποια αδέξια –σχόλια to 2015.
Αλλά δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση που υπέστησαν οι Έλληνες ενώ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των προβλημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης