Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barron’s: Ο οδηγός της Pimco για τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων της Fed μέσα στο 2016

Barron’s: Ο οδηγός της Pimco για τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων της Fed μέσα στο 2016
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,25% το Δεκέμβριο του 2015, οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο 2016 και την ολότητα του κύκλου των αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η Pimco συμφωνεί με τις αγορές στην τελική ταχύτητα και την απόσταση του δρόμου που θα ακολουθήσει η Fed όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, η οποία αναμένεται ευρέως να είναι αργή και ήπιων κινήσεων.
Το βασικό σενάριο της Pimco είναι ότι η Fed θα ανακοινώσεις 3 αυξήσεις επιτοκίων, κάτι το οποίο είναι συνεπές με την κατεύθυνση προς την οποία έχουν ήδη δείξει οι επικεφαλής της τράπεζας ότι κινούνται, αλλά περισσότερο από τις 2 αυξήσεις τις οποίες έχει προϋπολογίσει η αγορά ομολόγων.
Οπότε, τι θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές όσον αφορά το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει τελικά η Fed το 2016;
Συγκεκριμένα, υπάρχουν που πρέπει να προσέχουν:
1. Την πορεία της αγοράς εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις της Fed.
2. Την τάση του πληθωρισμού σε σχέση με τις προβλέψει ς της Fed.
3. Το πόσες αυξήσεις επιτοκίων περιμένουν οι ίδιοι οι ιθύνοντες της Fed το 2016 εάν οι οικονομικές τους προβλέψεις είναι σωστές.
Από τους τρεις παράγοντες, πιθανότατα ο ευκολότερος να αναλυθεί και να δείξει πόσες είναι οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed είναι εκείνος που αφορά την αγορά εργασίας, κυρίως επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παρέχει μία τριμηνιαία περίληψη των οικονομικών της προβλέψεων, η οποία αποτελεί «οδηγό» για να κρίνει κανείς την ικανοποίηση της Fed σχετικά με την πρόοδο στο μέτωπο των θέσεων εργασίας, όπως φαίνεται και στον πίνακα.



Χρησιμοποιώντας αυτές τις προβολές για να προβλέψει κανείς την προοπτική για την πολιτική της Fed το 2016 είναι κάτι απλό.
Βασικά εάν η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας ξεπερνά τις εκτιμήσεις της Fed, τότε μπορεί να υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες περιμένουν τα στελέχη της (τέσσερις αυξήσεις αντί για τρεις).
Εάν είναι πιο αδύναμα, τότε οι κινήσεις της Fed μπορεί να είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες (δύο αντί για τρεις).
Η πιθανότητα για 5 αυξήσεις επιτοκίων της τάξης του 0,25% η καθεμία είναι πολύ χαμηλότερη από ότι η πιθανότητα για 2 αυξήσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ειδικά με τη Fed να ρίχνει πλέον το βάρος στον πραγματικό πληθωρισμό.
Για να γίνει πιο σαφές αυτό που προτείνει η Pimco για το πώς οι τάσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να επηρεάσουν τις κινήσεις της Fed, πρέπει να εξεταστούν τα εξής δύο στοιχεία:
1. Η μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας.
2. Ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τον πρώτο παράγοντα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπει μία επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας το 2016, χάρις στη μείωση των διαθέσιμων υπαλλήλων και την ωρίμανση της οικονομικής επέκτασης, η οποία μπαίνει στην έβδομη συνεχή χρονιά της.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί από τις 200.000 περίπου θέσεις το μήνα τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 130.000 θέσεις ανά μήνα στο β’ τρίμηνο του 2016 και σε 100.000 ανά μήνα στο δ’ τρίμηνο του έτους.
Όσο σημαντική και αν φαίνεται αυτή η μείωση, αυτό που θα έχει σημασία είναι το πώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανά μήνα θα κινηθεί σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Fed, γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δηλώσει ότι μία επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι κάτι φυσιολογικό σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου.
Όσον αφορά το δεύτερο παράγοντα, το ποσοστό ανεργίας, η Fed περιμένει μία μείωση κατά μόλις 0,3%, στο 4,7%, μέσα στο 2016, μία ιδιαίτερα μικρή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα 4 χρόνια, οπότε η ανεργία υποχωρούσε κατά μία μονάδα ετησίως.
Όπως και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έτσι και η ταχύτητα αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα επηρεάσει το πόσες φορές θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed.
Εάν η αποκλιμάκωση είναι ταχύτερη του αναμενομένου, δηλαδή αν η ανεργία υποχωρήσει στο 4,6% ή το 4,5% αντί της πρόβλεψης για μείωση στο 4,7%, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες για 4 αυξήσεις επιτοκίων, ενώ σε περίπτωση μικρότερης μείωσης της ανεργίας οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι 3 ή και λιγότερες, αναλόγως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις τάσεις του πληθωρισμού και των οικονομικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης