Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Απούσα από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Merkel - Παρούσα η προσφυγική κρίση

Deutsche Welle: Απούσα από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η Merkel - Παρούσα η προσφυγική κρίση
Για την έλευση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φόρουμ Schwab
Χωρίς την A. Merkel θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας στις 20 και 23 Ιανουαρίου.
Το ελβετικό θέρετρο έχει μετατραπεί σε φρούριο για την προστασία των ηγετών και των προσωπικοτήτων που θα παραστούν, με τα μέτρα ασφαλείας να μην έχουν προηγούμενο μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εντός και εκτός Ευρώπης.
Παρά την τρομοκρατική απειλή που πλανάται στην ατμόσφαιρα 2.500 εξέχοντες καλεσμένοι από τους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, ακόμη και του θεάματος θα δώσουν το «παρών».
Από το Βερολίνο μεταβαίνουν στο Νταβός ο γερμανός πρόεδρος Gaugk, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας S. Gabriel και ο υπουργός Οικονομικών Schaeuble για να καλύψουν το κενό που αφήνει η απουσία της Merkel, η οποία απέρριψε ευγενικά την πρόσκληση από το περασμένο φθινόπωρο.
Ωστόσο η απουσία της αποδόθηκε από ορισμένουν, στη δύσκολη θέση που βρίσκεται λόγω της κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης στη Γερμανία, με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία, στις οποίες συμμετείχαν και μετανάστες.
Πάντως, πέρα από τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση και τον τρομοκρατικό κίνδυνο, η παλέτα των παγκόσμιων προβλημάτων είναι πολύ ευρύτερη:
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο ρόλος της Ρωσίας, οι αναταράξεις στις κινεζικές χρηματαγορές, η κλιματική αλλαγή, η κάμψη του παγκόσμιου εμπορίου, ακόμη και η διατήρηση των φόβων για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας περιλαμβάνονται στη λίστα των σοβαρών ζητημάτων.
Από την πλευρά του ο Klaus Schwab πρόεδρος και ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καλεί την παγκόσμια ελίτ να επιδείξει διορατικότητα και να επικεντρωθεί σε ζητήματα που έρχονται και θα αποτελέσουν προκλήσεις στο προσεχές μέλλον.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «αρχή μιας επανάστασης» που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές, κάνοντας λόγο για «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» με ραγδαία ψηφιοποίηση και επικείμενη ρομποτοποίηση της παραγωγής.
Ζητήματα αναμφισβήτητης σπουδαιότητας, τα οποία όμως προβλέπεται να μείνουν στη σκιά των επιτακτικών προβλημάτων του σήμερα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης