Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Ο αποπληθωρισμός πιέζει την ΕΚΤ για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης

ABN Amro: Ο αποπληθωρισμός πιέζει την ΕΚΤ για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης
Αποπληθωρισμό το α' εξάμηνο του 2016 και θετικό πληθωρισμό εκ νέου στα τέλη του έτους προβλέπει για την Ευρωζώνη η ολλανδική τράπεζα
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τον ασθενέστερο δομικό πληθωρισμό θα «σπρώξουν» τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε αρνητικό έδαφος και ο αποπληθωρισμός θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro σε νέα έκθεσή τους, σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά και τα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα της Κίνας.
Ακολουθούν αναλυτικά οι εκτιμήσεις της ABN Amro Bank:

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα βρεθεί ξανά σε αρνητικό έδαφος

Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιθανό να «βουτήξει» ξανά σε αρνητικό έδαφος κατά τους προσεχείς μήνες.
Αυτό αντανακλά εν μέρει τη συνεχιζόμενη κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να «χάνει» ενδοσυνεδριακά ακόμα και τα 30 δολάρια ανά βαρέλι
Το βασικό σενάριο της ABN Amro είναι για μια σταδιακή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2016, εντούτοις η επίπτωση στον ετήσιο πληθωρισμό από την πτώση του πετρελαίου θα ενταθεί τους προσεχείς μήνες.
Επιπλέον, φαίνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα «μαλακώσει» στο εγγύς μέλλον.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που συνδέονται ισχυρά με την ενέργεια.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χαμηλός πληθωρισμός συμβάλλει στη συγκράτηση της αύξησης των μισθών.
Τέλος, η ανοδική επίδραση από την πτωτική πορεία που ακολούθησε στο παρελθόν το ευρώ αρχίζει να ξεθωριάζει.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να απογοητεύσει και πάλι την ΕΚΤ, πυροδοτώντας νέο γύρο υποβαθμίσεων για τις προβλέψεις του.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω νομισματική τόνωση (νέα μέτρα) κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά αργότερα μέσα στο 2016

Αν έχουμε δίκιο σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να αναπηδά σε θετικό έδαφος αργότερα μέσα στο 2016, έπειτα από ένα αποπληθωριστικό α’ εξάμηνο.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός θα ανακάμψει με αργούς μόνο ρυθμούς.
Αν και αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, μια ισχυρότερη ανάπτυξη θα χρειαστεί χρόνο για να δημιουργήσει σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.
Ομοίως τα ερεθίσματα της ΕΚΤ θα ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στο ευρώ, αλλά και πάλι αυτό επίσης θα χρειαστεί χρόνο για να ωθήσει σε άνοδο τον δομικό πληθωρισμό.

Απογοητευτικά τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωζώνης

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο του 2015.
Αν και προηγήθηκε μια αύξηση 0,8% τον Οκτώβριο, ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη το δ’ τρίμηνο του 2015.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έχουν επίσης απογοητεύσει.
Η ABN Amro σημειώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης φαίνεται τελικά να παρέμεινε αμετάβλητο το δ’ τρίμηνο του 2015, οπότε η εκτίμησή της για αύξηση 0,4% δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί.
Τα στοιχεία ενδέχεται να έχουν βελτιωθεί, πάντως, τον Δεκέμβριο, οπότε προς η τράπεζα διατηρεί τις επιφυλάξεις της.
Επιπροσθέτως, τα στοιχεία για την οικονομία και την απασχόληση της Ευρωζώνης είναι θετικά, κάτι που προκαλεί έκπληξη.
Πάντως αν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πράγματι επιβραδυνθεί το δ’ τρίμηνο του 2015, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ανακάμψει το α’ τρίμηνο του 2016.
Γενικότερα, πάντως, οι βάσεις της οικονομίας δείχνουν ότι θα ανακάμψει το 2016.

Τα στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα της Κίνας «ανακουφιστικά» για τις παγκόσμιες προοπτικές

Και τώρα για κάποιο καλύτερα νέα... από την Κίνα!
Τα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας βελτιώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους (Δεκέμβριος), παρέχοντας κάποια δειλά σημάδια βελτίωσης για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση, μείωση σαφώς μικρότερη από τον μέσο όρο συρρίκνωσης (-6,3%) την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου του 2015.
Σε όρους γουάν, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση (+ 2,3%), το πρώτο θετικό στοιχείο από τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Αυτό μπορεί να υπαινίσσεται κάποια ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης, αν και η υποτίμηση του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά τους τελευταίους μήνες του 2015 (γύρω στο 4,5% την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου), που προκλήθηκε από τις αλλαγές στο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας στην Κίνα, επίσης, φαίνεται να έχουν παίξει κάποιο ρόλο.
Εν τω μεταξύ, αν και είναι ακόμα νωρίς, η βελτίωση των εισαγωγών της Κίνας μέχρι στιγμής φαίνεται να ταιριάζει στο βασικό μας σενάριο για μια επιφυλακτική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο στηρίζεται εν μέρει στην υπόθεση ότι η εικόνα των εισαγωγών της Κίνας θα βελτιωθεί το 2016 μετά από μία κακή χρονιά το 2015.
Στη συνέχεια η ABN Amro αναφέρει ορισμένα θετικά στοιχεία για τις εισαγωγές της Κίνας, καταλήγοντας, ωστόσο, πως λαμβάνοντας υπόψη την τυπική μηνιαία μεταβλητότητα των κινεζικών εμπορικών δεδομένων και τις εποχικές τάσεις που επικρατούν στα τέλη του κάθε έτους, παραμένει ιδιαιτέρως προσεκτική και δεν εξάγει πολύ ισχυρά συμπεράσματα.

Η μηνιαία και ετήσια μεταβολή των κινεζικών εισαγωγών

160114 daily

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης