Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Σε κατάσταση πανικού οι αγορές – Καλά νέα για επενδυτές με «γερό στομάχι»

tags :
Credit Suisse: Σε κατάσταση πανικού οι αγορές – Καλά νέα για επενδυτές με «γερό στομάχι»
Όπου υπάρχει πανικός, η ευφορία δεν μπορεί να απέχει πολύ, επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse
Οι αγορές δεν καταγράφουν καλό ξεκίνημα για το 2016.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για το 2015, δηλαδή η υπερπροσφορά πετρελαίου, η επιβραδυνόμενη κινεζική οικονομία και το διογκούμενο χρέος των αναδυόμενων αγορών, είναι ακόμη στο προσκήνιο και δεν δείχνουν σημάδια ότι πρόκειται να υποχωρήσουν.
Το πετρέλαιο κινείται γύρω από την περιοχή των 30 δολαρίων/βαρέλι, χαμηλότερα περισσότερο από 70% σε σχέση με τα υψηλά του 2014.
Εν τω μεταξύ, η αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τις εκροές κεφαλαίων, τη φυγή επενδυτών και τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια.
Η αναλύτρια της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, Helen Haworth, μελέτησε την «όρεξη» των επενδυτών για ρίσκο και βρήκε ότι αυτή ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία αγορά που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Προκειμένου να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, η ομάδα της εξέτασε πράγματα όπως οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης, οικονομικές πολιτικές και αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων.
Το διάγραμμα της Credit Suisse δείχνει που βρισκόμαστε σήμερα, συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις πανικού στις αγορές.

CS Panic

Αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για τους επενδυτές που έχουν αρκετά γερό στομάχι για να ρισκάρουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Όπου υπάρχει πανικός, η ευφορία δεν μπορεί να απέχει πολύ.
Πρόκειται για μία περίπτωση που ταιριάζει στην παλιά φράση του Warren Buffett: «Να φοβάστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται».
Ορίστε τι λέει η Credit Suisse:
Το βασικό μας σενάριο, που στηρίζεται στην άποψη των οικονομολόγων μας ότι θα υπάρξει μία ελεγχόμενη επιβράδυνση, παραμένει ότι οι εξελίξεις στην Κίνα είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε περιοδικές εξάρσεις μεταβλητότητας στις αγορές, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Αλλά απαιτείται μία υγιής δόση διάθεσης για ρίσκο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί κανείς τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές.
Η Credit Suisse σημειώνει χαρακτηριστικά:
Παραμένουμε προσεκτικοί.
Η έλλειψη διαφάνειας καθιστά πολύ δύσκολο να «διαβάσει» κανείς την κατάσταση στην Κίνα, με αποτέλεσμα τη διάσταση απόψεων, και οι μεταβολές στη διάθεση για ρίσκο μπορεί να είναι βίαιες, υποβοηθούμενες και από την έλλειψη ρευστότητας σε μερικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης