Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να ανεβάσει τον πληθωρισμό

tags :
Bruegel: Η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να ανεβάσει τον πληθωρισμό
Ο δομικός πληθωρισμός δείχνει σημάδια επιτάχυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει παραμείνει επί μακρόν κοντά στο 0% από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε την εντατικοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση εντός του 2015, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το όλο εγχείρημα υπήρξε ανεπιτυχές.
Ο δομικός πληθωρισμός και η εναλλακτική εκδοχή του για τις έμμεσες συνέπειες από το φθηνό πετρέλαιο έχουν σταθερά αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2015.

Πληθωρισμός και δομικός πληθωρισμός, μηνιαία στοιχεία 2007-2015 (μεταβολή % συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος)
ZD_12_1_2016_FIG_1

Ο δομικός πληθωρισμός «αγνοεί» τις μεταβολές τιμές σε ποιο ευμετάβλητα προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια, ενώ οι προσαρμοσμένες εκδοχές του για τις χαμηλές τιμές καυσίμων κατέγραψαν σταθερά αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.
Η εστίαση στις ενεργειακές τιμές είναι μάλλον το προφανές.
Οι εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας δεν εξαρτώνται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Οι χαμηλές ενεργειακές τιμές έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό και όχι μόνο γιατί τα ενεργειακά προϊόντα αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% στο συνολικό καλάθι του καταναλωτή το οποίο χρησιμοποιείται για να υπολογίζεται ο πληθωρισμός.
Η ενέργεια έχει έμμεσες επιπτώσεις στον πληθωρισμό επίσης, οπότε οι πτωτικές ενεργειακές τιμές ασκούν μία καθοδική πίεση στο δομικό πληθωρισμό.
Για παράδειγμα, το κόστος των μεταφορών μπορεί να μειωθεί, αλλά γενικότερα οι χαμηλές ενεργειακές τιμές μειώνουν το κόστος για όλους τους παραγωγούς, το οποίο μπορεί να μειώσει τις τιμές σε διάφορους τομείς.
Όμως, το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων δεν είναι ξεκάθαρο.
Η ΕΚΤ είχε πει το Δεκέμβριο του 2014 ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να αντιστοιχεί στις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από το σύνολο της υποχώρησης του πληθωρισμού κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2011 έως τα μέσα του 2014.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bruegel, όπως διαβάζει ο ίδιος τα στοιχεία, ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξάνεται σταθερά από τις αρχές του 2015.
Μπορεί οι παρούσες τιμές του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη να είναι πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για 2% και χαμηλότερα από τον αμερικανικό δομικό πληθωρισμό, αλλά η ανάλυση δείχνει ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδειχθεί ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι αναποτελεσματική.

Δομικός πληθωρισμός και προσαρμοσμένος πληθωρισμός, τριμηνιαία στοιχεία 2007-2015 (μεταβολή % συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο το προηγούμενο έτος)
ZD_12_1_2016_FIG_2

Ανεργία και μη επιταχυνόμενος πληθωρισμός ανεργίας (NAIRU), τριμηνιαία στοιχεία 1999 – 2015 (%)
ZD_12_1_2016_FIG_3

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης