Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η ανασφάλεια της μεσαίας τάξης εκτινάσσει τα κόμματα αμφισβητίες του συστήματος

Bruegel: Η ανασφάλεια της μεσαίας τάξης εκτινάσσει τα κόμματα αμφισβητίες του συστήματος
Η ανέλιξη ριζοσπαστικών κομμάτων θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική και το 2016
Μια από τις σαφείς τάσεις του 2015 ήταν η άνοδος των κομμάτων που αμφισβητούν ριζικά τη στάση των παραδοσιακών κομμάτων και των εκπροσώπων τους.
Η τάση αυτή είναι ίσως είναι πιο ορατή στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, αλλά είναι επίσης ισχυρή και αλλού.
Και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια σημαντική δύναμη που θα διαμορφώσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική και το νέο έτος, εκτιμά νέα ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel.
Μία από τις κύριες αιτίες αυτού του πολιτικού φαινομένου είναι το αναμφισβήτητα αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης.
Πολλοί ψηφοφόροι των ριζοσπαστικών κομμάτων προέρχονται από τη μεσαία τάξη ή στις παρυφές της εργατικής τάξης.
Για παράδειγμα, οι υποστηρικτές του Donald Trump είναι εκείνοι με εισόδημα λιγότερο από 40.000 δολάρια.
Είναι δηλαδή αυτές οι ομάδες της κοινωνίας που έχουν δεχτεί μεγαλύτερη πίεση για να διατηρήσουν τη θέση τους και να παραμείνουν σε καλές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Bruegel.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Pew Research Center η αμερικανική μεσαία τάξη χάνει έδαφος.
Αντίστοιχα στη Γαλλία, οι ροές προς τα ακραία κόμματα είναι λιγότερο αποτέλεσμα της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία δεν έχει μεταβληθεί, και περισσότερο της αυξανόμενης αίσθησης της εργασιακής ανασφάλειας.
Αυτή η τάση της αυξανόμενης πίεσης για τον πληθυσμό που εργάζεται απαιτεί μια επαρκή απάντηση από τα παραδοσιακά κόμματα.
Σύμφωνα με το Bruegel, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουν τα παραδοσιακά κόμματα είναι το μέλλον της εργασίας.
Επίσης, το μερίδιο του εισοδήματος της εργασίας, το οποίο έχει μειωθεί σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, και κυρίως στις ΗΠΑ.
Τα βαθύτερα αίτια της πτώσης του εισοδήματος εργασίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μείωση είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής αλλαγής που οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Η τεχνολογική αλλαγή υπονομεύει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Επίσης, η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων μειώνει το μερίδιο του εισοδήματος από την εργασία και ως εκ τούτου τους μισθούς.
Ανεξάρτητα από τους λόγους, η μείωση του μεριδίου της εργασίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του κράτους πρόνοιας.
Το κράτος πρόνοιας έχει θωρακίσει τα νοικοκυριά από τις επιπτώσεις της αύξησης της ανισότητας και τους κινδύνους της ανεργίας.
Ωστόσο, το κράτος πρόνοιας βασίζεται στην φορολόγηση των εισοδημάτων της εργασίας, με την ανεργία και την οικονομική κρίση να επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα.
Τα παραδοσιακά κόμματα δεν θα πρέπει να δίνουν απλές απαντήσεις σε πολύπλοκα ζητήματα.
Για παράδειγμα, το κλείσιμο των συνόρων θα καταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα πιο ακριβά και θα υπονομεύσει την ικανότητά των εξαγωγέων.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βάρος για πολλές εταιρείες, με καταστροφή θέσεων εργασίας, χωρίς να φέρει οφέλη.
Οι μετανάστες, με τη σειρά τους, δεν συμβάλλουν μόνο στις οικονομίες της Ευρώπης, αλλά είναι επίσης καθαροί συνεισφέροντες στα δημόσια οικονομικά και στη γήρανση του πληθυσμού.
Η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες σίγουρα για τη διασφάλιση του κοινωνικού κράτους που βρίσκεται υπό πίεση από τη γήρανση.
Το κλείσιμο των συνόρων σε οποιοδήποτε μετανάστες θα υπονόμευε σοβαρά την οικονομική απόδοση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Bruegel, απαιτούνται απαντήσεις και εμπεριστατωμένες συζητήσεις.
Η ΕΕ επινοήθηκε ως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το 2016, τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις σχετικά με τα θέματα που προσδιορίζονται από τους λαϊκιστές, καταλήγει το Bruegel.‎

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης