Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Απίθανο το ενδεχόμενο να λάβει άμεσα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Danske Bank: Απίθανο το ενδεχόμενο να λάβει άμεσα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ
Η Danske Bank διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής
Το ενδεχόμενο να λάβει άμεσα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι απίθανο.
Σε αυτή την εκτίμηση προέβησαν οι αναλυτές της Danske Bank, καθώς, όπως σημείωσαν, θα χρειαστούν περισσότεροι λόγοι και στοιχεία για να πειστούν τα στελέχη της ΕΚΤ να επεκτείνουν το πρόγραμμα QE.
Την ίδια ώρα η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχωρεί σε επίπεδα προ-κρίσης, κάτι που σύμφωνα με τη Danske Bank είναι ακόμα ένας λόγος να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα η ΕΚΤ άμεσα.
Αναλυτικότερα επισημαίνει πως η «σπέκουλα» ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική που ασκεί αναζωπυρώθηκε αυτήν την εβδομάδα, λόγω του νέου πτωτικού ράλι του πετρελαίου, αλλά και των αδύναμων προβλέψεων για τον πληθωρισμό στην νομισματική ένωση.
Οι αναλυτές έχουν αποτιμήσει μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου της τάξεως των 10 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο του 2016, ενώ «βλέπουν» 50% πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2016.
Κατά την άποψη της Danske Bank, εντούτοις, ιδιαιτέρως η εκτίμηση για νέα μείωση τον Μάρτιο είναι «επιθετική», ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το «ελαφρύ μενού» του Draghi στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, η Danske Bank, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών δεικτών που δείχνουν μια επανάκαμψη της δραστηριότητας το νέο έτος.
Στην τελευταία πρόβλεψή της (Δεκέμβριος 2015) η ΕΚΤ έκανε λόγο για πληθωρισμό στο +1,6% το 2017 και παρότι αυτή η εκτίμηση ενδέχεται να αναθεωρηθεί καθοδικά, η Danske Bank εκτιμά ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ για το 2018 θα είναι για πληθωρισμό άνω του +1,5%.
«Κατά την άποψή μας, μόνο μια αδικαιολόγητη χρηματοδοτική στενότητα θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της», καταλήγει η Danske.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης