Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προβλέπει περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν – Προειδοποιεί για νέα σοκ στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος

Goldman Sachs: Προβλέπει περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν – Προειδοποιεί για νέα σοκ στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει μεγάλη μεταβλητότητα
Σε περικοπή των προβλέψεών της για τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/γουάν προχώρησε η Goldman Sachs, καθώς εκτιμά ότι η εμφανής αλλαγή της κινεζικής πολιτικής υποδηλώνει περαιτέρω αδυναμία.
Ωστόσο, προβλέπει ότι ο δρόμος θα χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα, εννοώντας ότι μπορεί να ανακύψουν σοκ στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος.
Από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσθεσε το γουάν στο καλάθι παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων τον Νοέμβριο, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν σταδιακά να αποδυναμώσουν το κινεζικό νόμισμα σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τις εξαγωγές και επομένως να δώσουν ώθηση στην επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Η πολιτική αυτή των κινεζικών αρχών επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθετε το επιτόκιο αναφοράς του γουάν κάθε ημέρα χαμηλότερα.
Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας οδήγησε το γουάν χαμηλότερα με τον πιο ταχύ ρυθμό από την υποτίμηση – έκπληξη του Αυγούστου, κάτι που προκάλεσε την αναταραχή στο κινεζικό χρηματιστήριο και που εξαπλώθηκε σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έθεσε την Παρασκευή το επιτόκιο αναφοράς του γουάν στο 6,5636 έναντι του δολαρίου, πάνω κατά 0,02% έναντι αυτού που είχε ορίσει την Πέμπτη.
Η Goldman Sachs έλαβε υπόψη της τις κινήσεις της τράπεζας την Παρασκευή στην αναπροσαρμογή των προβλέψεών της, όμως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το γουάν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου, με την πτωτική πορεία να αποδεικνύεται ανώμαλη.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα αναπροσάρμοσε χαμηλότερα την εκτίμησή μας για τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/ γουάν, στα 7 γουάν σε ορίζοντα 12μήνου από 6,60 προηγουμένως και στα 7,30 μέχρι τα τέλη του 2017 από 6,80 προηγουμένως.
Αν και οι αγορές κινούνται ταχύτατα και ο σημερινός καθορισμός προς τα κάτω της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου/γουάν από την κεντρική τράπεζα υποδηλώνει την πιθανότητα οι αρχές να θέλουν να σταθεροποιήσουν τις προοπτικές του γουάν, αυτό σημειώνει η Goldman Sachs, μας θέτει στην πλευρά εκείνων που αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος σε ορίζοντα 12 μηνών και προσθέτει ότι κατά την άποψή της το 2016 θα είναι ένα έτος συνεχούς ανώμαλης επιβράδυνσης και σημαντικής πολιτικής χαλάρωσης για την κινεζική οικονομία και ότι η πιθανότητα περαιτέρω αποδυνάμωσης του γουάν παραμένει μεγάλη πηγή αβεβαιότητας.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs επικαλούνται τρεις λόγους για τη στάση τους.
Ο πρώτος είναι η εμφανείς αλλαγή στη στάση των κινεζικών αρχών τις πρόσφατες ημέρες, κάτι που εκτιμούν ότι καταδεικνύει την αυξημένη βούληση των κινεζικών αρχών να επιτρέψουν στο νόμισμα να υποτιμηθεί εν όψει των απογοητευτικών στοιχείων για τις εξαγωγές και τις γενικές οικονομικές συνθήκες στη χώρα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι κινεζικές αρχές φαίνεται να επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε μια εμπορικά σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία ενός καλαθιού νομισμάτων, απ' ό,τι απλώς στην ισοτιμία δολαρίου/γουάν.
Ο τρίτος και τελευταίος λόγος για την αλλαγή στάσης της Goldman Sachs είναι ότι αναμένει περαιτέρω οικονομική αδυναμία στην Κίνα αργότερα μέσα στο 2016.
Εκτιμάται ότι τα αυξημένα μέτρα νομισματικής τόνωσης από τις αρχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δεν είναι βιώσιμα, ενώ οι εξαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες και η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Όλα αυτά καθιστούν ευκολότερο για τις κινεζικές αρχές να συνεχίσουν να επιτρέπουν την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναγνωρίζουν ότι δεν όλα τα θεμελιώδη για το γουάν αρνητικά και ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας είναι πιθανόν να βελτιωθεί περαιτέρω το 2016.
Όμως, επιμένουν να εκτιμούν την περαιτέρω αποδυνάμωση της ισοτιμίας δολαρίου/γουάν και ότι ο δρόμος θα χαρακτηριστεί από μεταβλητότητα και εκτιμά ότι η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στα 6,70/6,90/7 γουάν σε ορίζοντα τριών, έξι και 12 μηνών.
Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα από την αγορά συναλλάγματος και η σχετική επίδραση στη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών θα μπορούσε να προκαλέσει νέα σοκ αβεβαιότητας, παρόμοια με εκείνα του περασμένου καλοκαιριού και αποτελούν πηγή πτωτικών κινδύνων για το outlook της οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης