Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Κίνα δοκιμάζουν τις αξίες κεφαλαίων παγκοσμίως

tags :
El-Erian: Οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Κίνα δοκιμάζουν τις αξίες κεφαλαίων παγκοσμίως
Το οικονομικό σύστημα βιώνει σήμερα τις συγκεντρωμένες επιπτώσεις από τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις
Εάν τις δει κανείς αυτόνομα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας δεν προειδοποιούσαν για τις μαζικές πωλήσεις μετοχών και τα οικονομικά «έκτροπα» που ακολούθησαν που ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες.
Όμως, μία τόσο στενόμυαλη εκτίμηση αγνοεί τις συγκεντρωτικές επιπτώσεις από τις
μακροχρόνιες στρεβλώσεις που έχουν ανακύψει στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας.
Αυτό τονίζει σε άρθρο-παρέμβαση του στην εφημερίδα Financial Times ο Mohamed El-Erian, στέλεχος της Allianz και σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Barack Obama.
Συνεχίζοντας, ο El-Erian τονίζει ότι απαιτείται σημαντική προσαρμογή των πολιτικών για να επιλυθεί το πρόβλημα με αυτές τις στρεβλώσεις με τακτοποιημένο τρόπο.
Διαφορετικά, επισημαίνει, οι δυνάμεις των αγορών μπορεί να οδηγήσουν σε μία λύση που δεν θα είναι και τόσο φιλική προς το οικονομικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα βρίσκεται στο μέσον μίας δομικής μεταμόρφωσης της οικονομίας που αναδρομολογεί τις μηχανές τις ανάπτυξης μακριά από τις εξωτερικές αγορές και περισσότερο προς την εσωτερική ζήτηση.
Συνέπεια αυτού είναι μία αναπόφευκτη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οποία προκαλεί ανησυχίες για την έκταση της υπερβολής του δανεισμού εντός της οικονομίας.
Ο El-Erian σημειώνει ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη θέτει ερωτήματα για τις προηγούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να διευρύνουν τη βάση των επενδυτών στα κινεζικά χρηματιστήρια εντός της Κίνας.
Έχοντας παρουσιαστεί ως «κοινωνικό μέρισμα», δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν και οι ίδιοι πιο ενεργά στην επιτυχία της μετάβασης προς μία οικονομία αγοράς, αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων πολύ υψηλότερα.
Αυτό είναι παρόμοιο με το τι συνέβη στις ΗΠΑ όταν επιδιώχθηκε να αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που έχουν δικό τους σπίτι.
Οι παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία μεγεθύνονται λόγω τεσσάρων παραγόντων:
Πρώτο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει χαμηλότερα το νόμισμά της εντός συνόρων (εσωτερική υποτίμηση) με έναν τρόπο που έχει διαβρώσει τη σταθεροποιητική ισχύ της εκτός συνόρων (αγορά συναλλάγματος).
Δεύτερον, η Κίνα δεν έχει κρατήσει μία σταθερή στάση για τις απευθείας παρεμβάσεις στις αγορές, με αποκορύφωμα την αναστολή του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας.
Τρίτον, οι διεθνείς παρενέργειες έχουν ενταθεί από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές, δείχνοντας την απροθυμία για την ανάληψη ρίσκου από τους χρηματιστές.
Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή και την Ασία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.
Με όλα αυτά υπόψιν, η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί, λόγω της στενόμυαλης ερμηνείας των όσων συμβαίνουν στην Κίνα, σημειώνει ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης