Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Γιατί καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου – Οι τρεις κυριότεροι λόγοι για το «σπιράλ του θανάτου»

Marketwatch: Γιατί καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου – Οι τρεις κυριότεροι λόγοι για το «σπιράλ του θανάτου»
Οι «αρκούδες» κυριαρχούν και η πτώση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα
Τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο έχει εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ καταγράφει το Marketwatch.
Οι αναλυτές εντοπίζουν διαφορές σε σχέση με τη συμπεριφορά του πετρελαίου στο παρελθόν.
Όπως τονίζεται, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή στο παρελθόν προκαλούσαν ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι «αρκούδες» κυριαρχούν και η πτώση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.
Η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ο κίνδυνος προβλημάτων στην παραγωγή, οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης από το Ισλαμικό Κράτος και η μεγάλη εβδομαδιαία πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ, λογικά θα οδηγούσαν σε ράλι τις τιμές του «μαύρου χρυσού», σημειώνει το Marketwatch.
Ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι «νορμάλ» και αντί για ράλι, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθημερινά από τις αρχές του 2016.

Embedded image permalink

Γιατί καταρρέει το πετρέλαιο; Τρεις είναι οι λόγοι σύμφωνα με το Marketwatch:

- Η σύγκρουση Σαουδική Αραβίας – Ιράν
Όταν ανακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, η αγορά πετρελαίου αντέδρασε αρχικά με ράλι, λόγω των προσδοκιών ότι η σύγκρουση θα οδηγήσει σε προβλήματα για την παραγωγή.
Ωστόσο τελικά οι τιμές υποχώρησαν, καθώς οι traders συνειδητοποίησαν ότι η ένταση θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μείωση της υπερπροσφοράς πετρελαίου.
‘Όπως σχολιάζει ο Darin Newsom, επικεφαλής αναλυτής της DTN «η ένταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με ότι έχουμε δει στο παρελθόν».

- Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, οι αγορές υποχωρούν
Η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, λόγω της ανησυχίας για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να αναμένουν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης το 2016. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προβλέπεται να σταματήσει η πτώση στο πετρέλαιο.

- Η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ
Υπό κανονικές συνθήκες η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, αυτή τη φορά το κλίμα στις αγορές είναι τόσο αρνητικό, που η πτώση δεν στάθηκε αρκετή να δώσει ώθηση στο πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης