Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Société Générale: Στο 50% η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. – Κίνδυνοι για την οικονομία

Société Générale: Στο 50% η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. – Κίνδυνοι για την οικονομία
Ένα Brexit θα καταδικάσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερης ανάπτυξης
Περί το 50% φθάνει η πιθανότητα η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την Ε.Ε., μια απόφαση που θα συνεπαγόταν «σημαντική οικονομική ζημιά» για το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη δεκαετία, προειδοποιεί η Société Générale.
Ειδικότερα, αναλυτές της γαλλικής τράπεζας εκτιμούν ότι η πιθανότητα να υπερισχύσει η ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. φθάνει το 45% στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ότι θα διεξάγει ο βρετανός πρωθυπουργός.
Μια απόφαση υπέρ του Brexit, σύμφωνα με την Société Générale, θα καταδίκαζε τη βρετανική οικονομία σε τουλάχιστον μια δεκαετία μικρότερης ανάπτυξης, εξαλείφοντας περί το 0,5-1% από το ετήσιο ΑΕΠ μέχρι το 2026.
Αν και ακόμη δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα το νωρίτερο φέτος το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, σημειώνει η γαλλική τράπεζα και προσθέτει ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να μην έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους αυτό το γεγονός».
Όπως αναφέρει, «υπάρχει υψηλός κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει την αποχώρηση από την Ε.Ε. με σημαντικές οικονομικές ζημίες αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου κινδύνου».
Παράλληλα, η Société Générale προειδοποιεί ότι και η Ευρωζώνη θα υποφέρει από σημαντικές δυσμενείς συνέπειες αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., μειώνοντας το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% με 0,25% την επόμενη δεκαετία.
Αν και η γαλλική τράπεζα δεν αναφέρει συγκεκριμένες αιτίες χαμηλότερης εγχώριας ανάπτυξης, οικονομολόγοι προειδοποιούν για φυγή επενδυτών και άνοδο της στερλίνας της επομένη της ψήφου υπέρ του Brexit.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η Bank of America προειδοποίησε τους πελάτες της ότι μια απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα προκαλούσε κρίση στη στερλίνα και θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του ρεκόρ ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της.
Άλλοι επίσης θέτουν ζητήματα αύξησης του πληθωρισμού και ύφεσης, που θα μπορούσαν να πλήξουν την βρετανική οικονομία στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης