Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αντικρουόμενη η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές το 2016 – Ανάπτυξη σε Ρωσία, Ουκρανία

Deutsche Bank: Αντικρουόμενη η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές το 2016 – Ανάπτυξη σε Ρωσία, Ουκρανία
Στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές η γερμανική τράπεζα αναμένει η ανάπτυξη να παραμείνει σταθερή ή να παρουσιάσει ελαφρά συρρίκνωση
Επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του 2016 αναμένει η Deutsche Bank για τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αναδύονται από τη βαθιά ύφεση, ενώ για τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη είτε θα παραμείνει σχετικά σταθερή ή θα καταγραφεί ελαφρά συρρίκνωση.
Όπως σημειώνει, «δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λόγο για το τέλος της ύφεσης στη Ρωσία ακόμη, όμως η οικονομία της έχει παρουσιάσει σαφή σημάδια τους τελευταίους λίγους μήνες ότι έχει φθάσει στον πάτο».
Ωστόσο, επισημαίνει η Deutsche Bank, η ανάκαμψη είναι πιθανόν να είναι αργή και προσθέτει ότι «οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές, αναγκάζοντας πιθανώς την κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δαπάνες το νέο έτος».
Παράλληλα, αναφέρει ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα παραμείνει δύσκολη όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και συμπληρώνει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, κάτι που θα συμβάλει στην ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και την εμπιστοσύνη.
Συνολικά, ωστόσο, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι διστακτική, με την οικονομία της Ρωσίας να καταγράφει συρρίκνωση 3,7% το 2015 και περαιτέρω πτώση 0,7% το 2016.
Στην Τουρκία, σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η οικονομία είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.
Μετά τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι προοπτικές για την εγχώρια πολιτική σκηνή έχουν καταστεί περισσότερο σαφείς όταν το κόμμα AKP ανέκτησε την πλειοψηφία στη Βουλή τον Νοέμβριο.
Αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα μπορούσε τουλάχιστον να παρέχει στους επενδυτές μια περισσότερη σαφήνεια, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι από τα νότια σύνορά της παραμένουν έντονοι.
Η οικονομία στη Νότια Αφρική έφθασε στο τέλμα, αναπτυσσόμενη μόλις κατά 1% το 2015.
Το νέο έτος είναι απίθανο να είναι καλύτερο, καθώς τα μειούμενα έσοδα βαρύνουν τις επενδύσεις και την καταναλωτική ζήτηση.
Η κυβέρνηση, σημειώνει η Deutsche Bank, θα είναι ανίκανη να παρέχει αντισταθμιστική βοήθεια, δεδομένου ότι θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στα σκληρά ανώτατα όρια δαπανών της και πιθανόν να αυξήσει τους φόρους για να σταθεροποιηθεί το επίπεδο χρέους.
Η Κεντρική Ευρώπη, αντιθέτως, έχει υπάρξει μια σχετική σταθερότητα το τελευταίο έτος, αναπτυσσόμενη περίπου κατά 3,6%, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.
Οι δημόσιες επενδύσεις ενδεχομένως να αποδυναμωθούν και επομένως η ανάπτυξη ίσως να επιβραδύνει το 2016, όμως μόνον σε μέτριο βαθμό, καθώς τα θεμελιώδη της περιοχής παραμένουν σε γενικές γραμμές υγιή.
Τα ρίσκα για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι κυρίως εξωτερικά και όπως πάντα, συνδεδεμένα με την επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ.
Με την εγχώρια ζήτηση να εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή και την οξεία πτώση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του 2014, ο πληθωρισμός θα πρέπει να αρχίσει να ενισχύεται τα επόμενα τρίμηνα (εκτός από τη Ρουμανία όπου μια ακόμη μείωση του ΦΠΑ θα το αντισταθμίσει αυτό).
Αν και δεν αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank, οι θετικές προοπτικές για τον πληθωρισμό αφήνουν περιθώριο για κάποια επιπλέον νομισματική χαλάρωση σε ολόκληρη την περιοχή βραχυπρόθεσμα, αν η ανάπτυξη απογοητεύσει.
Σε αντίθεση με άλλες αναδυόμενες αγορές, η Κεντρική Ευρώπη είναι επίσης λιγότερο εκτεθειμένη στις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική FED και θα μπορούσε να συνεχίσει να επωφελείται από την περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης