Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις το 2016 – Οι παράγοντες που καθόρισαν το 2015, θα υφίστανται και το νέο έτος

Franklin Templeton: Δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις το 2016 – Οι παράγοντες που καθόρισαν το 2015, θα υφίστανται και το νέο έτος
Θα παραμείνει το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και οι μειωμένες τιμές πετρελαίου
Δεν φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις το 2016, τουλάχιστον στην αρχή, σύμφωνα με ανάλυση της Franklin Templeton, με τίτλο «Μια αίσθηση déjà vu», στην οποία επισημαίνεται ότι συγκεκριμένοι σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν την επενδυτική της εκτίμηση κατά τη διάρκεια του 2015 θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και το 2016.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η χλιαρή οικονομική επέκταση στις ΗΠΑ, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στην Κίνα, η μεταβλητότητα στις αγορές και ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σημειώνεται ότι μια προσεκτική FED που θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με σταδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα μπορούσε να αποδειχθεί θετικός καταλύτης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πιθανόν να βοηθήσουν στη βελτίωση των περιθωρίων.
Επίσης, η Franklin Templeton εκτιμά ότι το 2016 θα είναι ένα σημαντικό έτος για τον κλάδο της ενέργειας.
Όπως σημειώνεται, «τα θεμελιώδη της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιθανόν να επιμείνουν παγκοσμίως και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις εταιρείες ενέργειας».
Όσον αφορά την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ σημειώνει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ή οι ανακοινώσεις από τη FED και τα γεωπολιτικά γεγονότα ίσως να συνεχίσουν να προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα, κάτι που έχει ήδη αντίκτυπο στις παγκόσμιες χρηματαγορές τα τελευταία δύο χρόνια.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η Franklin Templeton επισημαίνει ότι οι χρηματαγορές στα τέλη του 2015 παρέμειναν ελκυστικές έναντι αυτών των ΗΠΑ και άλλων περιοχών.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το αδύναμο ευρώ επιδρά θετικά στις εξαγωγές και τα εταιρικά κέρδη, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου βοηθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοηθά στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους των τραπεζών, ενώ ενισχύει και τους ισολογισμούς τους.
Τέλος σημειώνει ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, αν και φαίνεται πιο σημαντική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι των αμερικανικών ανταγωνιστριών τους, ωστόσο αυτό δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης