Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Η προσφυγική κρίση μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στα Βαλκάνια το 2016

tags :
Stratfor: Η προσφυγική κρίση μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στα Βαλκάνια το 2016
Το ινστιτούτο προβλέπει ότι στη ζώνη Σένγκεν είτε θα περιοριστεί η ελεύθερη κίνηση των πολιτών, είτε λιγότερες χώρες θα είναι πλέον μέλη της
Την πρόβλεψη ότι η προσφυγική κρίση θα συνεχίσει την κυκλική της συμπεριφορά, κάνει το ινστιτούτο Stratfor στην έκθεσή του με το τι περιμένει για το 2016.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2016 οι ψυχρές θερμοκρασίες και ο άσχημος καιρός πιθανότητα θα οδηγήσουν σε περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη.
Το «κύμα» της μετανάστευσης αναμένεται να ενταθεί και πάλι προς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά τονίζεται ότι εκείνοι που προσπαθούν να λάβουν άσυλο θα βρουν μπροστά τους μία εντελώς διαφορετική Ευρώπη έναντι του 2015.
Οι έλεγχοι στα σύνορα θα είναι πιο συχνοί και ενδελεχείς και οι χώρες στο Βαλκανικό μονοπάτι θα δείχνουν μικρότερη ανοχή προς τους μετανάστες που περνούν τα σύνορά τους.
Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, η συμφωνία Σένγκεν δεν πρόκειται να τελειώσει τη χρονιά όπως θα την ξεκινήσει.
Είτε θα περιοριστεί κάπως η ελεύθερη κίνηση των πολιτών, είτε λιγότερες χώρες θα είναι πλέον μέλη της ζώνης Σένγκεν.
Ως αποτέλεσμα, εκείνοι που επιδιώκουν το άσυλο θα δουν ότι θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να προσεγγίσουν τη Βόρεια Ευρώπη.
Κάποιοι από αυτούς θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέες διαδρομές, ενώ άλλοι θα «κολλήσουν» στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αυτό προβλέπεται ότι θα αυξήσει την πιθανότητα βίας στην περιοχή, καθώς κάποιοι άνθρωποι θα καταστούν απρόθυμοι μετανάστες σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανεργία, εθνικές εντάσεις και κατακερματισμό της πολιτικής τους ζωής.

Πρώτη ενημέρωση: 22:40, Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης