Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Το 2016 οι κεντρικές τράπεζες θα αποκλίνουν και οι οικονομίες θα συγκλίνουν

tags :
Pimco: Το 2016 οι κεντρικές τράπεζες θα αποκλίνουν και οι οικονομίες θα συγκλίνουν
Τα επιτόκια και οι νομισματικές πολιτικές θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία ανάλογα με τη χώρα, αλλά η ανάπτυξη στις μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται ότι θα συγκλίνει
Το 2016 οι κεντρικές τράπεζες θα αποκλίνουν και οι οικονομίες θα συγκλίνουν.
Σε αυτή τη φράση συνοψίζει τις προσδοκίες της για το 2016 η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Pimco.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της εταιρείας, η Fed αναμένεται ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυξήσεις αναμένονται και από το Μεξικό, τη Βραζιλία και Νότιο Αφρική.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσει στα χνάρια της Fed και να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2016.
Αλλά αυτές αποτελούν τη μειοψηφία.
Οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο και όλες οι άλλες σημαντικότερες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουν σε χαλάρωση της πολιτικής τους τον επόμενο χρόνο, είτε μέσω μειώσεων επιτοκίων είτε μέσω των υπαρχόντων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ή ακόμη και με επέκταση τους. Ή, κατ’ ελάχιστον, θα κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.
Παρόλ’ αυτά, ενώ οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι θα αποκλίνουν εντός του 2016, αναμένουμε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συνεχίσουν να συγκλίνουν το επόμενο έτος, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα.

PIMCO_CyclicalOutlook_Clarida_Balls_Dec2015_Fig1

Μία εντυπωσιακή διαπίστωση είναι το πόσο σταθερή έχει υπάρξει η ανάκαμψη των ΗΠΑ από την εποχή της κρίσης, με ετήσια ανάπτυξη 2,5% το 201, 1,6% το 2011, 2,2% το 2012, 1,5% το 2013, 2,4% το 2014, αναμενόμενη ανάπτυξη 2,5% για το 2015 και εκτιμώμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Pimco, 2,25% για το 2016.
Έχει ειπωθεί ότι «δεν μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις την ανάπτυξη», αλλά εάν μπορούσε κανείς, η τιμή της δεν θα είχε αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 5 χρόνια.
Αν αντιπαραβάλει κανείς τη σταθερά μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ με το σι συνέβη σε άλλες μεγάλες οικονομίες, θα διαπιστώσει ότι από την εποχή της ύφεσης την περίοδο 2008-2009 η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ρωσία όλες ξαναπέρασαν ακόμη μία περίοδο ύφεσης, με τις δύο τελευταίες ακόμη να την βιώνουν.
Παράλληλα, η ανάπτυξη στην Κίνα και γενικότερα οι προοπτικές της έχουν χαμηλώσει αισθητά.
Αλλά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχει και πάλι ανακάμψει και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2016.
Στις αναδυόμενες αγορές του τόξου BRIM (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Μεξικό) επίσης αναμένεται βελτίωση της κατάστασης.
Οπότε, παράλληλα με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, οι προβλέψεις της Pimco για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών παγκοσμίως είναι ότι αυτές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν την ώρα που οι νομισματικές πολιτικές θα αποκλίνουν, ενώ ο πληθωρισμός θα πλησιάζει περισσότερο στους στόχους των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μία ευθεία τροχιά για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης