Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: Στα ύψη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία - Νέες εκλογές το χειρότερο σενάριο

Open Europe: Στα ύψη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία - Νέες εκλογές το χειρότερο σενάριο
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία θα είναι πολύ δύσκολες, δεδομένου του «εχθρικού κλίματος» μεταξύ των κομμάτων
Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο έφερε στην πρώτη θέση την κεντροδεξιά του M. Rajoy, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής του Open Europe, Vincenzo Scarpetta, η αβεβαιότητα στην Ισπανία είναι ολική.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία θα είναι πολύ δύσκολες, δεδομένης του «εχθρικού κλίματος» μεταξύ των κομμάτων.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η Ισπανία θα καταλήξει με μια αδύναμη κυβέρνηση, ενώ το χειρότερο σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) με 28,72% χάνει 63 βουλευτές έναντι των εκλογών του 2011 και μένει με 123 βουλευτές, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία, ακόμη και αν εξασφάλιζε την υποστήριξη των 40 βουλευτών του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos (Πολίτες).
Το δεύτερο κόμμα, οι Σοσιαλιστές (PSOE), έλαβαν το 22,02% και 90 έδρες, 20 λιγότερες από όσες είχε προηγουμένως, ωστόσο καταφέρνει να ηγείται της αντιπολίτευσης, ενώ θα μπορούσε να αναζητήσει μια εναλλακτική πλειοψηφία, περίπλοκη ίσως και με σοβαρές πολιτικές αντιθέσεις.
Σημειώνεται ότι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές έχασαν συνολικά 5,4 εκατ. ψήφους σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2011.
Από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου αναδείχθηκαν νέες εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις, με το Podemos (Μπορούμε) να αναδεικνύεται σε τρίτη πολιτική δύναμη, λαμβάνοντας το 20,66% και 69 έδρες, ενώ οι Ciudadanos (Πολίτες) έμεινε πολύ μακριά από τις προσδοκίες του, ερχόμενο τέταρτο με 13,93% και 40 έδρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης