Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η πολιτική αστάθεια ήρθε για να μείνει στην Ισπανία – Οι ερωτήσεις - κλειδιά εν όψει των εκλογών της 20/12

Societe Generale: Η πολιτική αστάθεια ήρθε για να μείνει στην Ισπανία – Οι ερωτήσεις - κλειδιά εν όψει των εκλογών της 20/12
Μόνον κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του Ιανουαρίου το νωρίτερο θα σχηματιστεί κυβέρνηση, εκτιμά η Societe Generale
H πολιτική αστάθεια ήρθε για να μείνει, σημειώνει σε ανάλυσή της σχετικά με τις ισπανικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, η Societe Generale, η οποία τονίζει ότι είναι οι πιο αναποφάσιστες εκλογές από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Παράλληλα, προκρίνει ως πιθανότερο αποτέλεσμα, βασιζόμενη στις δημοσκοπήσεις, μια συμμαχία του νυν κυβερνώντος κόμματος PP και των Ciudadanos (Πολίτες), αν και επισημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις έκαναν λάθη στο παρελθόν.
Όπως σημειώνει, οι ερωτήσεις κλειδιά τις εβδομάδες μετά τις εκλογές θα αφορούν το αν τα δύο κόμματα θα επιτύχουν μια συμφωνία, πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, τι μορφή θα έχει η κυβέρνηση και πόσο σταθερή θα είναι αυτή η συμμαχία.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της το νωρίτερο το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, για να επισημάνει χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική αστάθεια ήρθε για να μείνει».
«Αυτή η πολιτική αστάθεια, μαζί με την έλλειψη μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας στα περισσότερα εκλογικά μανιφέστα, θα μειώσει την πιθανότητα σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ακόμη και μετά τις εκλογές», επισημαίνει και προσθέτει ότι «αυτό θέτει τη βιωσιμότητα του ισπανικού δημοσίου χρέους σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σημειώνει η Societe Generale, το νέο κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένο και ένας συνασπισμός θα αποδειχθεί αναγκαίος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας.
Με βάση τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, το κυβερνών ΡΡ θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, όμως δεν θα καταφέρει να λάβει τις 176 έδρες που είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία (22,7% των ψήφων και 117 έδρες).
Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE φαίνεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 20,8% και 83 έδρες, ακολουθούμενο κατά πόδας από τους Ciudadanos (18,3% και 64 έδρες) και το Podemos (17,9% και 55 έδρες).
Ενώ ένας φιλικός προς τις αγορές συνασπισμός PP – Ciudadanos παραμένει το βασικό σενάριο της Societe Generale, οι τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου, κατέδειξαν μια σαφή απώλεια momentum για τους Ciudadanos προς όφελος του Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης