Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν λόγο να γιορτάζουν την αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Reuters: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν λόγο να γιορτάζουν την αύξηση επιτοκίων από τη Fed
Η διαφορετική πορεία για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ε.Ε. μπορεί να γείρει σημαντικά την πλάστιγγα εις βάρος των ευρωπαίων δανειστών
Η ώθηση που δέχτηκαν οι τράπεζες μετά την απόφαση της Fed μοιάζει προσωρινή.
Η ιστορική απόφαση που ανακοίνωσε η Janet Yellen για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% έστειλε το δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 3% υψηλότερα σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, με το δείκτη της Standard Chartered για τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές να εκτινάσσεται σε διπλάσιο ποσοστό.
Μεσοπρόθεσμα πάντως, τα σύννεφα καλύπτουν τις σημερινές λιγοστές ακτίνες φωτός.
Εφόσον η κίνηση της Fed υποδεικνύει μία πορεία κανονικοποίησης των επιτοκίων, είναι μία θετική εξέλιξη για τις τράπεζες που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας επιβιώνοντας με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίων.
Γενικώς, οι τράπεζες θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερα τους πελάτες τους και τράπεζες όπως η HSBC με μεγάλες καταθέσεις και δυνατότητες δανειοδότησης θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν περισσότερο τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.
Παρόλ' αυτά, η καλή διάθεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες στηρίζεται περισσότερο στην τοποθέτηση της Yellen ότι θα υπάρξουν περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό από μόνο του όμως έχει και αρνητικά μηνύματα.
Το προφανές είναι ότι οι τράπεζες παγκοσμίως έχουν προωθήσει δολαριακά δάνεια ύψους 9,8 τρισ. δολ. σε μη τραπεζικά ιδρύματα εκτός των ΗΠΑ, με το ένα τρίτο εξ αυτών να βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Η μικρή αύξηση επιτοκίων δεν αναμένεται να οδηγήσει κάποια χώρα σε χρεοκοπία, αλλά οι περαιτέρω αυξήσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Το άλλο πρόβλημα ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ότι τα δικά τους επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν στο ορατό μέλλον.
Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αναμένεται να κινηθεί στο 1% για το 2016, η ΕΚΤ μείωσε πρόσφατα τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά και επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Σε μία ακραία περίπτωση, η διαφορετική πορεία για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ε.Ε. μπορεί να γείρει σημαντικά την πλάστιγγα εις βάρος των ευρωπαίων δανειστών.
Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες μπορεί πάντως να προτιμούν ακόμη και αυτό το σενάριο, αντί να αποδειχθεί ότι η Yellen έχει προβεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και βρεθεί αναγκασμένη να μειώσει τα επιτόκια, όπως συνέβη και με την Ευρώπη το 2011.
Όπως και να έχει, το μέλλον δεν μοιάζει ιδαιίτερα φωτεινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης