Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FXStreet: Η FED βάζει τέλος στην εποχή χαμηλών επιτοκίων – Πιθανή ανακοπή των αυξήσεων στο μέλλον

FXStreet: Η FED βάζει τέλος στην εποχή χαμηλών επιτοκίων – Πιθανή ανακοπή των αυξήσεων στο μέλλον
Αν και ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας κερδίζει δυναμική, υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις που παραμένουν
Τέλος στην εποχή μηδενικών επιτοκίων έβαλε η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, μετά την απόφασή της, την Τετάρτη, να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,5%, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το FXStreet, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση ευρέως αναμενόμενη, αλλά και δικαιολογημένη δεδομένης της αξιοσημείωτης βελτίωσης στην αμερικανική οικονομία.
Το ποσοστό ανεργίας έχει διατηρηθεί σταθερό στο 5%, κάτι που υποδηλώνει την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ενώ και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό επίσης δείχνουν μια αύξησή του από το 0,2% στο 0,5% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο.
Αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν ώστε να περιοριστούν οι ανησυχίες σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία ήταν προετοιμασμένη για υψηλότερο δανειοδοτικό κόστος.
Όπως ανέφερε η διοικήτρια της FED, Janet Yellen, «με την οικονομία να παρουσιάζει καλές επιδόσεις και να εκτιμάται ότι θα συνεχίσει έτσι, η επιτροπή κρίνει ότι μια μέτρια αύξηση στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι κατάλληλη».
Η FED εκτιμά ότι η διαδικασία ανάκαμψης θα συνεχιστεί, με την ανεργία να προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 4,7% το 2016, ενώ η οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο 2,4%.

Σταδιακές μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων

Ο ρυθμός επόμενων αυξήσεων επιτοκίων, όπως ανέφερε η Janet Yellen, θα είναι σταδιακός και θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία.
Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για επόμενες αυξήσεις, η FED θα παρακολουθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που αν και έχει σημειώσει άνοδο, παραμένει ακόμη κάτω του στόχου 2%.
Είναι σαφές ότι η FED αναμένει μια επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας σε μέτριο ρυθμό, όπως επίσης και περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας, με σταδιακές προσαρμογές στη νομισματική της πολιτική.
Επίσης, αναμένει οι οικονομικές συνθήκες να συμβάλλουν με τρόπο ώστε θα εγγυηθούν τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Η Yellen ξεκαθάρισε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα είναι σαφώς βραδύς.
Η FED θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τέσσερις φορές μέσα στο 2016 και επιπλέον τέσσερις φορές μέσα στο 2017.

Εξαρτώμενες από τα οικονομικά στοιχεία οι αυξήσεις επιτοκίων

H FED έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργία και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι παράγοντες στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η όποια απόφαση για τα επιτόκια.
Μάλιστα, ανέφερε ότι θα αποφασίσει για τον χρόνο, αλλά και το μέγεθος των μελλοντικών αναπροσαρμογών αφού εξετάσει και τα δύο στοιχεία και τις οικονομικές συνθήκες.

Τι μπορεί να σταματήσει τη FED από το να αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια

Ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έχει σαφώς αποκτήσει momentum.
Ωστόσο, μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να παραμένουν, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη.
Μια όχι και τόσο εντυπωσιακή προοπτική για την παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αγνοηθεί εντελώς, σημειώνει το FXSTreet.
Η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών και ειδικότερα στην Κίνα θα συνεχίσει να επηρεάζει την ομαλή διαδικασία ανάπτυξης, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το ισχυρό δολάριο, το οποίο πλήττει τους αμερικανούς εξαγωγείς.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διολισθήσει περαιτέρω μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ στις 4 Δεκεμβρίου να προχωρήσει στην παραγωγή ποσοτήτων ρεκόρ, παρά τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά προϊόντος.
Αν αυτή η κατάσταση δεν αναστραφεί, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να βαρύνουν στις τιμές.
Ο δομικός πληθωρισμός επίσης θα υποφέρει σε περίπτωση που το δολάριο ανατιμηθεί περαιτέρω.
Η ανάπτυξη των μισθών ίσως να πληγεί, οδηγώντας σε χαμηλότερο πληθωρισμό.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, οι πτωτικοί κίνδυνοι όσον αφορά τα επιτόκια είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα.
Η FED, επομένως, πιθανόν να μην μπορέσει να αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια μέσα στο 2016, με τις εκτιμήσεις στην αγορά να συγκλίνουν ότι θα γίνουν μόλις δύο αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης