Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Αργεντινή αίρει τους περιορισμούς στο pesos – Έρχεται υποτίμηση έως 30% έναντι του δολ.

Η Αργεντινή αίρει τους περιορισμούς στο pesos – Έρχεται υποτίμηση έως 30% έναντι του δολ.
Το pesos της Αργεντινής θα μπορούσε να υποτιμηθεί 30%  ώστε να συγκλίνει η ισοτιμία 9,8 pesos προς 1 δολάριο με τα  14,5 pesos ανά δολάριο στην μαύρη αγορά
Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου αλλά και ένδειξη της προσπάθειας να ορθοποδήσει η οικονομία ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής ανακοίνωσε άρση των ελέγχων κεφαλαίου απελευθέρωση στην διαπραγμάτευση του pesos του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που θα φέρει σίγουρα μεγάλη υποτίμηση. 
Στόχος της κίνησης ήταν να μειώσει τις επιδράσεις η Αργεντινή από την πρόσδεση με το δολάριο, να ανοίξει την οικονομία της χώρας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι περιορισμοί στα όρια διακύμανσης του pesos αναμένεται να προκαλέσουν απότομη πτώση του εθνικού νομίσματος κυρίως έναντι του δολαρίου
Οι  αναλυτές υποστηρίζουν ότι επίκειται μεγάλη διολίσθηση για το pesos που θα μπορούσε να φθάσει και το 30%  ώστε να συγκλίνει η ισοτιμία 9,8 pesos προς 1 δολάριο με τα  14,5 pesos ανά δολάριο που διαπραγματεύεται το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής στην μαύρη αγορά.
Η Αργεντινή χαλαρώνει μια πολιτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 και είχε ως στόχο να αποφευχθεί η υποτίμηση του υπερτιμημένου pesos εν μέσω του κινδύνου μαζικής φυγής κεφαλαίων.
Η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς άλλες χώρες όπως η Ουρουγουάη κατάφερε να προσελκύσει ξένα κεφάλαια που αντιστοιχούσαν στο 10% του ΑΕΠ, η Κολομβία 5% του ΑΕΠ και η Αργεντινή μόνο 1% του ΑΕΠ.
Η υποτίμηση του pesos πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.
Η μεγάλη πρόκληση τώρα για τη νέα κυβέρνηση είναι να διασφαλίσει ότι η υποτίμηση δεν θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού.
Για το σκοπό αυτό είναι πιθανό η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια.
Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη μακροοικονομική ορθοδοξία, ανέφερε η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης