Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Στις 16 Δεκεμβρίου η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της – Προεξοφλημένη η απόφαση από τις αγορές

Pimco: Στις 16 Δεκεμβρίου η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια της – Προεξοφλημένη η απόφαση από τις αγορές
Σύμφωνα με την Pimco, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση, καθώς την αναμένουν σε ποσοστό 75%
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της αύριο, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, διατυπώνει η επενδυτική εταιρεία Pimco.
Ειδικότερα, τονίζει πως εφόσον δεν γίνει μια «αποκάλυψη των ζόμπι», ήτοι κάποιο συνταρακτικό γεγονός, η FOMC, νομισματική επιτροπή της Fed, θα «ανοίξει» τον κύκλο της ομαλοποίησης της πολιτικής που ασκεί.
Η Pimco υπενθυμίζει ότι ο προηγούμενος κύκλος άνοιξε τον Ιούνιο του 2004 και έκλεισε τον Ιούνιο του 2006.
Παράλληλα, σημειώνει πως έχουν αλλάξει πολλά από τις δύο τελευταίες φορές που συνεδρίασε η FOMC, καθώς η ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει υποχωρήσει – αν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαφανιστεί – ενώ τα στοιχεία για τους μισθούς έδωσαν στη Fed την ώθηση που χρειαζόταν για να προχωρήσει σε αύξηση.
Σύμφωνα με την Pimco, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση, καθώς την αναμένουν σε ποσοστό 75%.
Σημαντικές, ωστόσο, θα είναι τόσο η ανακοίνωση, όσο και η συνέντευξη Τύπου, αλλά και οι οικονομικές προβλέψεις που θα τη συνοδεύουν, καθώς έτσι η Fed θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει τις προσδοκίες της αγοράς για τον ρυθμό που θα ακολουθήσει στην αύξηση των επιτοκίων.
H Pimco εμφανίζεται σίγουρη ότι πρόκειται για «κύκλο ανόδου των επιτοκίων», ενώ το σενάριο να μην υπάρξει μεσοπρόθεσμα άλλη αύξηση θεωρείται εξίσου πιθανό με το να γίνει η «αποκάλυψη των ζόμπι».
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης αναμένεται άκρως σταδιακός, ο πιο σταδιακός στην ιστορία της τράπεζας.
Και παρότι η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα που θέλει η Fed έως τα τέλη του 2016, η Janet Yellen αναμένεται να τονίσει ακριβώς αυτό στην ομιλία της.
Η ελπίδα της Fed είναι ότι με το να «αιτιολογήσει» τα σχέδιά της για την αύξηση των επιτοκίων της, θα περιορίσει τη συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ή να sell-off στα ίδια κεφάλαια και τις πιστωτικές αγορές.
Αν και αυτό είναι το σχέδιο της Fed, οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν συντονισμένοι για να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν το πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει το σχέδιο αυτό κατά τους επόμενους μήνες, αλλά και χρόνια.

www.bankingnews.gr  

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης