Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lloyds Bank: Προβλέπει αύξηση των επιτοκίων της Fed στις 16 Δεκεμβρίου – Ιστορικής σημασίας απόφαση

Lloyds Bank: Προβλέπει αύξηση των επιτοκίων της Fed στις 16 Δεκεμβρίου – Ιστορικής σημασίας απόφαση
Οι αγορές εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της, οπότε σε περίπτωση που αποφασίσει να τα διατηρήσει σταθερά, η αξιοπιστία της θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, τονίζει η Lloyds 
Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την ερχόμενη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου διατυπώνει η βρετανική Lloyds Bank, σε σχετική έκθεσή της.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed ως «ιστορικής σημασίας» και εκτιμά πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2006.
Ορισμένοι αναλυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, λόγω του πτωτικού ράλι του πετρελαίου, αλλά και των τιμών των εμπορευμάτων, παράγοντες που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Εντούτοις η Lloyds τονίζει ότι η Fed έχει στείλει ένα «εμφατικό» μήνυμα ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων της.
Όπως φάνηκε και από τα πρακτικά της συνεδρίασης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, τα επιτόκια θα αυξηθούν, εκτός και αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
Επιπλέον, προσθέτει η Lloys, πολλά από τα ανώτερα στελέχη της Fed έχουν επαναλάβει τη θέση της Fed μετά την ανακοίνωση των πρακτικών.
Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση το Σεπτεμβρίου και έπειτα η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, δείκτης που η Fed κοιτά εκ του σύνεγγυς, έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Παράλληλα, οι αγορές εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της, οπότε σε περίπτωση που αποφασίσει να τα διατηρήσει σταθερά, η αξιοπιστία της θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.
«Η προσοχή έχει πλέον στραφεί στο τι θα συμβεί μετά την αρχική κίνηση της Fed», αναφέρει η Lloyds.
Η νομισματική επιτροπή της Fed έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με σταδιακό ρυθμό και ότι τα επιτόκια θα αγγίξουν χαμηλά επίπεδα, με βάση το ιστορικό της Fed.
H Lloyds εκτιμά πως η Janet Yellen, πρόεδρος της Fed, θα προσπαθήσει μέσω της ομιλίας της να στείλει ξανά το μήνυμα της σταδιακής αύξησης.
Θα επιχειρήσει, ακόμα, να αποφύγει μια απότομη αντίδραση της αγοράς στην πρώτη αύξηση, οπότε για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με πολύ αργό ρυθμό.
Ακόμα, η Yellen θα θελήσει να πετύχει ισχυρή στήριξη από τα μέλη της Fed.
Ωστόσο, προειδοποιεί η Lloyds, αυτό που η Fed ονομάζει σταδιακό ρυθμό ενδέχεται να μην ταυτίζεται με αυτό που η αγορά ονομάζει σταδιακό ρυθμό.
Η μέση εκτίμηση είναι ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τέσσερις φορές μέσα στο 2016, κάτι που αφήνει περιθώρια για έντονη μεταβλητότητα στις αγορές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης