Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η επέκταση του QE από την ΕΚΤ θα αποτρέψει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

tags :
Fitch: Η επέκταση του QE από την ΕΚΤ θα αποτρέψει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο θα αποτραπούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις
Μπορεί οι αγορές να απογοητεύτηκαν από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, ωστόσο οι αναλυτές της Fitch Ratings εκτιμούν ότι είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, στο -0,30%, αποτρέπουν τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Η προθυμία της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις νομισματικές συνθήκες για να διατηρηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα, είναι από τους λόγους για τους οποίους η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό.
Η αντίδραση της αγοράς είναι αυτή που θα κρίνει εν μέρει την επίδραση των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, εκτιμούν οι αναλυτές της Fitch.
Όπως σημειώνουν, οι χθεσινές ανακοινώσεις δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση, με αποτέλεσμα το ευρώ να οδηγηθεί υψηλότερα, όπως και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
«Η ανακοίνωση της Πέμπτης αποτελεί μια σημαντική απάντηση στις αποπληθωριστικές πιέσεις του β εξαμήνου του 2015, που προκλήθηκαν  από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια, τις αναδυόμενες αγορές και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο πλαίσιο της βελτίωσης των πιστωτικών ροών και ορισμένων πρόσφατων βελτιώσεων στα δεδομένα high frequency δραστηριότητας", αναφέρει η Fitch.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα διατηρήσει ήπιες τις συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και θα οδηγήσει στη μείωση του πραγματικού κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης