Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ώρα της αλήθειας για την ΕΚΤ - Οδηγός ερωταπαντήσεων από την Wall Street Journal

Η ώρα της αλήθειας για την ΕΚΤ - Οδηγός ερωταπαντήσεων από την Wall Street Journal
Σε πέντε βασικά ερωτήματα, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, απαντά η αμερικανική εφημερίδα 
Εννέα μήνες μετά την έναρξη του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όλα δείχνουν ότι το ΔΣ της τράπεζας θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς κατά των αποπληθωριστικών τάσεων.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί περαιτέρω ευρισκόμενο ήδη σε αρνητικό έδαφος, καθώς και ότι θα αυξηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα εκτιμούν πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί πέρα από τον Σεπτέμβριο 2016, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καταληκτικό μήνα.
Η απόφαση θα έχει δραστικές συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως στην Ευρώπη, εντός και εκτός Ευρωζώνης.
Το ευρώ έχει ήδη αποδυναμωθεί σε αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Εντούτοις, με τις αγορές να έχουν ήδη αποτιμήσει σημαντικές αποφάσεις, υπάρχει «χώρος» για απογοητεύσεις.
Αυτά σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και στη συνέχεια δημοσιεύει έναν «οδηγό πέντε ερωταπαντήσεων» σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ:

1.Τι αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ;
Δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν σηματοδοτήσει ότι επίκειται μείωση του καταθετικού επιτοκίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,2%, αλλά και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, εντούτοις, ποικίλουν.
Ο Greg Fuzesi της JP Morgan προβλέπει μείωση του καταθετικού επιτοκίου κατά 10 μονάδες βάσεις, αύξηση του ύψους του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. και επέκταση του προγράμματος για τρεις μήνες, ήτοι ως τα τέλη του 2016.
Ο αναλυτής της JP Morgan είναι από τους «συντηρητικούς».
Από την άλλη πλευρά, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 20 μονάδες βάσης, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ και θα επεκταθεί ως τον Μάρτιο του 2017.
Οι αντιδράσεις της αγοράς εξαρτώνται από τις τελικές αποφάσεις της ΕΚΤ.

2. Βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία πραγματικά σε τόσο δεινή θέση;
Το ισχύον πρόγραμμα QE βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ απομένουν ακόμα εκατοντάδες ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων να… αγοραστούν.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία, επίσης, δεν είναι και τόσο άσχημα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται, αν και με αργούς ρυθμούς, και η ανεργία υποχωρεί.
Ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα έχει αυξηθεί και τα στοιχεία των επιχειρήσεων δείχνουν περαιτέρω αύξηση της δραστηριότητας.

3. Γιατί τότε η ΕΚΤ βιάζεται να λάβει νέα μέτρα;
Σε μία λέξη: πληθωρισμός, ή μάλλον η έλλειψη αυτού.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,1%, ήτοι παραμένει με επιμονή σε άκρως χαμηλά επίπεδα, αλλά και πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
«Αν αποφασίσουμε ότι η ισχύουσα πολιτική μας δεν είναι αρκετή ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, τότε θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ, στις 20 Νοεμβρίου.

4. Ποιες είναι οι παγκόσμιες συνέπειες;
Περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα διευρύνουν την απόκλιση μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στις 16 Δεκεμβρίου του 2015.
Αν το χάσμα διευρυνθεί, τότε θα επηρεαστούν τόσο οι τιμές των συναλλαγμάτων, όσο και τα ομόλογα για τα προσεχή χρόνια.
Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες σε Σουηδία, Δανία και Ελβετία παρακολουθούν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.
Αν τα νομίσματά τους δεχθούν ανοδικές πιέσεις έναντι του ευρώ, τότε ενδέχεται να ασκήσουν πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και οι ίδιες.

5. Πόσο ενωμένη είναι η ΕΚΤ;
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο περαιτέρω μέτρα είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο, με προεξέχοντες τους δύο γερμανούς της ΕΚΤ: τον Jens Weidmann, πρόεδρο της Bundesbank, και την Sabien Lautenschlaeger, διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της Βαλτικής, μελών της Ευρωζώνης, έχουν επίσης δείξει σημάδια «αντίστασης», προοικονομώντας ότι η απόφαση της Πέμπτης δεν θα είναι ομόφωνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης