Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dixon (Reuters): Ιστορική η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά κρύβει παγίδες

tags :
Dixon (Reuters): Ιστορική η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά κρύβει παγίδες
Η Ε.Ε. υποσχέθηκε στην Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κατάργηση της βίζας και χρήματα, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη
Ιστορική χαρακτηρίζει ο αρθογράφος του Reuters, Hugo Dixon, τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, ωστόσο προειδοποιεί ότι κρύβει παγίδες.
Η Ε.Ε. υποσχέθηκε στην Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κατάργηση της βίζας και χρήματα, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Όπως σημειώνει ο Dixon, αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι υλοποιήσιμες στο σύνολό τους, ωστόσο κάποια μεγάλα θέματα δείχνουν να βρίσκονται κοντά στην αντιμετώπισή τους.
Η συμφωνία δίνει την ευκαιρία στην Ε.Ε. να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές κυβερνήσεις, που δεν είναι άλλο από τις αυξημένες ροές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, από τη Συρία, το Αφγανιστά και άλλες χώρες, οι οποίοι διέρχονται μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, δίνει στον πρόεδρο Erdogan μία στήριξη έναντι των εχθρικών διαθέσεων της Συρίας, του Ιράν και κυρίως της Ρωσίας, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters.
Με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τον επαναπροσανατολισμό της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και τις αξίες της δημοκρατίας, μετά από μία περίοδο αυταρχισμού.
Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης έχουν υπονομευτεί, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσίευσε η Κομισιόν για την Τουρκία.
Το «καρότο» της ένταξης στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο για την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.
Ωστόσο είναι μάλλον απίθανό η Ε.Ε. να δεχθεί μια χώρα με 78 εκατ. Μουσουλμάνους.
Η δέσμευση αποτελεί απλώς άλλο ένα κεφάλαιο στα πολλά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια/
Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται πιθανό ο Erdogan να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Αν και τελευταία η Ευρώπη έχει σταματήσει την κριτική προς τον Erdogan, ο Dixon εκτιμά ότι δεν θα φτάσει στο σημείο να εγκαταλείψει τελείως τις αρχές της.
Σύμφωνα με τον Dixon η συμφωνία είναι προβληματική, τόσο σε επίπεδο επαναπροώθησης των μεταναστών – και όχι των προσφύγων – στην Τουρκία, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς η χώρα του Erdogan θα ζητήσει και άλλα χρήματα μελλοντικά.
Επίσης θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να πείσει τους πολίτες της για την ανάγκη να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι από τους τζιχαντιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης