Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Στα 70 δισ. θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ - Επέκταση έως τον Μάρτιο του 2017

tags :
Pimco: Στα 70 δισ. θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ - Επέκταση έως τον Μάρτιο του 2017
Η Pimco εκτιμά, επίσης, πως η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 5 μ.β. στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μ.β. στο -0,3%
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 70 δισ. ευρώ και επιμήκυνση αυτού έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2017 διατυπώνει η Pimco, εις εκ των μεγαλύτερων fund ομολόγων του κόσμου.
Παράλληλα, εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί σε 0% και το καταθετικό σε -0,3%.
Ειδικότερα, σε σχετικό σημείωμά της, υπό τον τίτλο «ECB Preview: Credibly Promising to Behave Irresponsibly» αναφέρει πως τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι άκρως υπαρκτός.
Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι ο ασθενής πληθωρισμός, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει, ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ (2%) από το 2013, ενώ η τρέχουσα πρόβλεψη της ίδιας της τράπεζας για πληθωρισμό 1,7% το 2017 φαίνεται μη ρεαλιστικός.
Η Pimco εκτιμά πως αν η ΕΚΤ δεν λάβει πρόσθετα μέτρα ο πληθωρισμός το 2017 ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 1,3%, αρκετά χαμηλότερα του στόχου.
Παράλληλα, προσθέτει πως αν ο πληθωρισμός όντως παραμείνει κάτω του στόχου για πέντε έτη (2013-2017), τότε υφίσταται ο κίνδυνος να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Pimco, δικαιολογούνται τα όποια πρόσθετα μέτρα λάβει η ΕΚΤ.
Επιπλέον επισημαίνει πως οι θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες (επενδυτές, αναλυτές, ασκούντες οικονομική πολιτική κτλ) τείνουν να αλλάζουν τις προσδοκίες τους ανάλογα με τα «σοκ».
Πλέον εκτιμούν ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι το νέο «φυσιολογικό», ήτοι πιστεύουν ότι είναι μεσοπρόθεσμα μόνιμη.
Επομένως, τονίζει η Pimco, είναι προτιμότερο η ΕΚΤ να δράσει νωρίτερα και αποφασιστικά από ό,τι το αντίθετο.
Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις, προβλέπει πως στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει, το ΔΣ της ΕΚΤ θα επιχειρήσει να ασκήσει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό «υποσχόμενο με αξιόπιστο τρόπο να συμπεριφερθεί ανεύθυνα».
Η «ανεύθυνη συμπεριφορά», σύμφωνα με την Pimco, επιφέρει τόσο την αύξηση της ποσότητας των αγορών περιουσιακών στοιχείων, όσο και τη μείωση των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 70 δισ. ευρώ, από 60 δισ. ευρώ που ισχύει, αλλά και ότι θα επεκτείνει τη διάρκεια έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2017.
Το επεκταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ πιθανώς στεί QE2 σημειώνει η Pimco και θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 500 δισ. ευρώ στα συνολικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.
Το ύψος θα μπορούσε μάλιστα να ανέλθει σε περίπου 15% επί του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Προσθέτει, δε, πως η ένταξη των δημοτικών και άλλων ομολόγων θα μπορούσε να διευκολύνει την επίτευξη του QE2.
Παράλληλα, η Pimco εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 5 μ.β. στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μ.β. στο -0,3%.
Ο κίνδυνος για αυτές τις προβλέψεις είναι, μάλιστα, να προχωρήσει η ΕΚΤ σε περισσότερα και όχι λιγότερα νέα μέτρα.
Τέλος, η Pimco αναφέρει πως η διευρυμένη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης εγκυμονεί τον κίνδυνο της οικονομικής αστάθειας.
Αναλυτικότερα, τα υψηλά επίπεδα της νομισματικής χρηματοδότησης και της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ ενδεχομένως να γεννήσουν έναν βρόχο ανάδρασης που μειώνει τη ρευστότητα της αγοράς και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό θέτει ένα δίλημμα, καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Ευρωζώνης έχουν ήδη επηρεαστεί από την ΕΚΤ.
Αλλά η απραξία δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Pimco.
«Κατά την άποψή μας, η ΕΚΤ χρειάζεται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για να συμπληρώσουν την επεκτατική νομισματική πολιτική της», προσθέτει το κορυφαίο fund, καθώς αν οι κυβερνήσεις δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη, η υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ κινδυνεύει να θέσει το θεμέλιο της επόμενης οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να δει τις προκλήσεις τις να ενσωματώνονται περισσότερο στην οικονομία της, όπως συνέβη στην Ιαπωνία, καταλήγει η Pimco.

Η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη 

PIMCO_Blog_Bosomworth_Nov2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης