Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι αναδυόμενες αγορές ετοιμάζονται για δυναμικό comeback, μετά από τρία δύσκολα έτη

Goldman Sachs: Οι αναδυόμενες αγορές ετοιμάζονται για δυναμικό comeback, μετά από τρία δύσκολα έτη
Η Franklin Templeton έχει δηλώσει ότι τέτοιες ευκαιρίες αγορών δεν έχουν ξαναϋπάρξει εδώ και δεκαετίες
Μετά από τρία χρόνια απογοήτευσης, οι αναδυόμενες αγορές πρόκειται να αντιστρέψουν την κατάσταση, προβλέπει η Goldman Sachs.
Καθώς η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμό και τα ασθενέστερα νομίσματα βοηθούν να απαλειφτούν οι οικονομικές ανισορροπίες, «το 2016 μπορεί να είναι η χρονιά που οι αναδυόμενες θα πιάσουν πάτο και θα ξεκινήσουν να πατούν και πάλι γερά στα πόδια τους», σημειώνουν σε έκθεσή τους οι στρατηγικοί αναλυτές.
«Υπάρχει σημαντική προοπτική για βελτιωμένη ανάπτυξη και καλύτερες αποδόσεις ακόμη και δεν επαναληφθεί η κούρσα των πρώτων ετών μετά το 2000.
Μερικές χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση εκκίνησης από κάποιες άλλες.
Ενώ η Κολομβία, η Νότιος Αφρική, η Τουρκία και η Μαλαισία εξακολουθούν να πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες στους προϋπολογισμούς τους, η Ρωσία, η Ινδία και η Πολωνία βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που έχουν βελτιώσει αρκετά τα οικονομικά τους ώστε να τρέξουν», σημειώνει η Goldman Sachs.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, που έχουν «βουλιάξει» φέτος, δεν θεωρούνται πλέον «ακριβά».
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία προστίθεται σε μία ομάδα επενδυτών που έχουν δηλώσει ότι είναι πλέον περισσότερο αισιόδοξοι για τις αναδυόμενες οικονομίες, έπειτα από την υποχώρηση των νομισμάτων τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αφού οι μετοχές τους υπολείπονται σε αποδόσεις κατά 51 ποσοστιαίες μονάδες από εκείνες των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.
Η Franklin Templeton έχει δηλώσει ότι το ξεπούλημα μετοχών έχει δημιουργήσει τέτοιες ευκαιρίες αγορών που παρόμοιές τους δεν έχουν ξαναϋπάρξει εδώ και δεκαετίες.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι αναδυόμενες αγορές υα αναπτυχθούν με 4,9% το 2016, έναντι εκτίμησης 4,4% για το 2015, καταγράφοντας την πρώτη επιτάχυνση από το 2010.
Ενώ αυτός ο ρυθμός βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από την μακροπρόθεσμη τάση, η βελτίωση και μόνο μπορεί να δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεδομένης της ευρείας επικράτησης των «αρκούδων», σημειώνουν οι αναλυτές.
«Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας πλέον την άκρατη απαισιοδοξία με την οποία μερικές φορές αντιμετωπίζουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των αναδυόμενων αγορών», τονίζουν οι ίδιοι.
Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,5% στο Λονδίνο. Ένα καλάθι νομισμάτων από 20 αναδυόμενες οικονομίες κέρδισε 0,8% τις τελευταίες 5 ημέρες, μειώνοντας τις απώλειες το έτους στο 12%.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ρίσκο είναι μία «σημαντική υποτίμηση» του γουάν. «Ένα ισχυρότερο δολάριο και μία επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα μπορεί να αναγκάσει τους ιθύνοντες για την οικονομική πολιτική να αφήσουν τα νομίσματα να πέσουν, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται κάτι τέτοιο για διάχυση της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές», σημειώνει η έκθεση.
Και οι αναλυτές καταλήγουν: «Κατά την άποψή μας οι επιπτώσεις από μία τέτοια μεταβολή πολιτικής αποτελούν τον βασικό κίνδυνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης