Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν – Οι αποπληθωριστικές τάσεις επιμένουν

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν – Οι αποπληθωριστικές τάσεις επιμένουν
«Ο χειρότερος εφιάλτης των κεντρικών τραπεζιτών έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα», προειδοποιεί η Phoenix Capital
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποτύχει αποφαίνεται σε νέα έκθεσή της η Phoenix Capital, τονίζοντας πως ο χειρότερος εφιάλτης των κεντρικών τραπεζιτών έχει αρχίσει ήδη να πραγματοποιείται.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει 600 φορές σε μείωση των επιτοκίων από το 2009 έως σήμερα, ενώ έχουν τυπώσει συνολικά πάνω από 15 τρισ. δολάρια, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να ασκήσουν ανοδικές ωθήσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να παράξουν την προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital.
Εντούτοις, και παρά την αποτυχία τους, οι τραπεζίτες δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο δράσης τους, σημειώνει στη συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan – BoJ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να υλοποιούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική Federal Reserve (Fed) είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα που δεν έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα QE, ωστόσο και αυτή συνεχίζει να επεκτείνει το φύλλο ισολογισμού της κάθε μήνα.
Ως προς τα επιτόκια, η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, ενώ η Fed και η BoJ διατηρούν πολιτική θετικών επιτοκίων.
Ωστόσο ενισχύονται οι πιέσεις προς την BoJ να υιοθετήσει και αυτή πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
«Γιατί μετά από έξι αποτυχημένα χρόνια συνεχίζουν να ασκούν επιθετικές πολιτικές;», διερωτάται η Phoenix Capital.
Για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει καθώς έχουν αποτύχει στους στόχους τους για τον πληθωρισμό, ενώ οι αποπληθωριστικές τάσεις έχουν εδραιωθεί.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης