Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η Nordea Asset Management είναι η πρώτη εταιρεία που θα μηνύσει τη Volkswagen

tags :
Financial Times: Η Nordea Asset Management είναι η πρώτη εταιρεία που θα μηνύσει τη Volkswagen
Η τιμή της μετοχής της VW έχει βυθιστεί σχεδόν στο 40% από τον Σεπτέμβριο προκαλώντας απώλειες δισεκατομμυρίων
Η Nordea Asset Management, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στη Σκανδιναβία θα είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για εξαπάτηση σε ότι αφορά τις εκπομπές αερίων, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η Nordea Asset Management, που διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία ύψους 190 δις ευρώ, έκανε σαφές ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε πολλές διαφορετικές αγωγές κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι νομικοί σύμβουλοι της Σκανδιναβικής εταιρείας, έχουν ξεκινήσει ήδη να συλλέγουν ενοχοποιητικά στοιχεία για την Volkswagen καθώς όπως υποστηρίζει ο Sasja Beslik, επικεφαλής επενδύσεων της Nordea, «οι πελάτες μας δεν θα πρέπει να επωμισθούν το τεράστιο κόστος της απάτης της VW».
«Με δεδομένο ότι το σκάνδαλο αυτό πάει πολύ βαθιά στην ιεραρχία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανία είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αγωγές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ προς όφελος των επενδυτών μας», υπογραμμίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Nordea.
Η τιμή της μετοχής της VW έχει βυθιστεί σχεδόν στο 40 % από τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας τους επενδυτές με δισεκατομμύρια σε απώλειες.
Μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο είναι το Ταμείο Πετρελαίου της Νορβηγίας, η μεγαλύτερη εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο και πελάτης της Nordea Asset Management, η οποία έχασε από το σκάνδαλο περίπου 500 εκατ. ευρώ τους τρεις τελευταίους μήνες.
Το ταμείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της VW καθώς κατείχε το 1,2% των μετοχών της εταιρείας στο τέλος του 2014.
Η Nordea, απαγόρευσε από το Σεπτέμβρη στους διαχειριστές κεφαλαίων της να προβούν σε περαιτέρω επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν για το παράνομο λογισμικό στα ντιζελοκινητήρια αυτοκίνητά της.
Η Σκανδιναβική εταιρεία είχε περίπου μισό εκατομμύριο μετοχές της VW, αξίας άνω των 80 εκατ ευρώ, το Σεπτέμβριο οι οποίες σήμερα έχουν χάσει σχεδόν το 90% της αξίας τους.
Παρόμοιες, μηνύσεις σκοπεύει να υποβάλλει εναντίον της VW και ο Ολλανδικός Ομιλος Ασφαλειών APG, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 400 δις ευρώ από ολλανδούς συνταξιούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης