Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πρώτο βήμα προς τη σταθερότητα, όχι όμως επαρκές, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Fitch: Πρώτο βήμα προς τη σταθερότητα, όχι όμως επαρκές, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Η βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, σημειώνει o οίκος αξιολόγησης
Η ανακεφαλαιοποίηση κατά 14,4 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντική για την ενίσχυση του μαξιλαριού απορρόφησης των απωλειών, όμως δεν αρκεί από μόνη της για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σημειώνει η Fitch σε ανάλυσή της με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.
Η βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, σημειώνει και προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν εξαιρετικά μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων και οι δομές χρηματοδότησης υποφέρουν από ανισορροπίες.
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, που ανακοινώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2015, αποκάλυψε έλλειψη κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ βάσει του δυσμενούς σεναρίου.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν διορθωτικά μέτρα για τις τράπεζες, η Fitch εκτιμά ότι ο μέσος pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 θα φθάσει στο 14,8%.
Οι ενέσεις κεφαλαίων θα βελτιώσουν επίσης τη ρευστότητα, ιδιαίτερα αν οδηγήσουν στην αποδοχή εκ νέου από μέρους της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζας κατέχουν 112 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτός ο σημαντικός όγκος προβληματικών δανείων, που αντιστοιχεί στο 63% του ΑΕΠ, καθιστά την ανάκαμψή τους δύσκολη, ειδικά δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας.
Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να επισπεύσουν την ανάκαμψη.
Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει κάτω από το 53%, ίσως και λιγότερο, αν ληφθεί υπόψη η συνεχιζόμενη μείωση της αξίας των collaterals (εγγυήσεις).
Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τις εκροές κεφαλαίων ύψους 116 δισ. ευρώ από το 2009, εκ των οποίων τα 43 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες τους τελευταίους 12 μήνες.
Η συμπεριφορά των καταναλωτών παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει η Fitch, η οποία εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος πριν η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα βελτιωθεί επαρκώς ώστε να αρθούν τα capital controls.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πιθανόν να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015.
Οι τράπεζες στοχεύουν να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ελλείψεις 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, μέσω ενός συνδυασμού διαχείρισης παθητικού, πώλησης assets, έκδοσης μετοχών και άλλων κινήσεων στο εσωτερικό τους.
Η Fitch εκτιμά ότι ορισμένοι ανώτεροι και άλλοι ομολογιούχοι θα απορροφήσουν τις ζημίες, ωστόσο σημειώνει ότι οποιοδήποτε άλλο μεταγενέστερο bail-in για την κάλυψη κεφαλαιακών κενών θα μπορούσε να είναι προβληματικό και να εκθέσει τις αρχές σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδεχομένως να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις κεφαλαίων που θα προκύψουν υπό το δυσμενές σενάριο.
Ίσως είναι δυνατόν, σημειώνει η Fitch, πιθανές κεφαλαιακές ενέσεις του ΤΧΣ να τύχουν αναγνώρισης ως προληπτική ανακεφαλαιοποίηση με βάση τον κανόνα BRRD και έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη να επιβάλουν οι αρχές bail in ύψους 8% στο ενεργητικό των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης