Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

tags :
Economist: Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Οι ελληνικές τράπεζες για περισσότερο από ένα εξάμηνο είχαν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας 
«Όταν η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, ύψους 86 δις ευρώ, τα 10-25 δις από αυτά συμφωνήθηκε να προωθηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της τα οποία εν τέλει θα είναι κατά πολύ λιγότερα, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων» υπογραμμίζει ο Economist.
Οι ελληνικές τράπεζες για περισσότερο από ένα εξάμηνο είχαν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της απομάκρυνσης ενός τεράστιου ποσού των καταθέσεων υπό το φόβο ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε κούρεμα ακόμη και κατάσχεση τους.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μία ακόμη μεγάλη πληγή εκτός από τα capital controls που έχουν επιβληθεί από τότε στη χώρα.
Τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», ένα σημαντικό δηλαδή αριθμό ελλήνων οι οποίοι αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Ήταν τότε που εμφανίστηκε το πιο δυσμενές σενάριο που υπολόγιζε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 25 δις ευρώ.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που από τα τέλη του 2014 εποπτεύει τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των Stress Test εκτιμώντας ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι σημαντικά μικρότερα από ότι υπολόγιζε τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με ένα «βασικό» σενάριο κατά το οποίο το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2,3% το 2015 και κατά 1,3% το 2016 και στη συνέχεια αυξάνεται κατά 2,7% το 2017, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών .
Στο «αρνητικό» σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,3% και 3,9% το 2015 και το 2016 και στη συνέχεια να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% το 2017, το κεφαλαιακό έλλειμμα φτάνει τα 14,4 δις ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας αξιολόγηση της Attica Bank, όπου αποκαλύπτεται έλλειμμα € 860, εάν η οικονομία είναι σύμφωνη με την αρχική πρόβλεψη και 1,0 δις στο δυσμενές σενάριο.
"Τα σημερινά αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά. Θα αποτελέσουν μάλιστα ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και της οικονομίας" καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης