Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βίοι αντίθετοι - Όταν η ΕΚΤ θα μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,3% τον Δεκέμβριο του 2015 η FED θα αυξάνει τα επιτόκια

tags :
Βίοι αντίθετοι - Όταν η ΕΚΤ θα μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,3% τον Δεκέμβριο του 2015 η FED θα αυξάνει τα επιτόκια
Η FED εγκαταλείπει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενώ αντιθέτως η EKT την διευρύνει.
Βίους αντίθετους ακολουθούν οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες η ΕΚΤ της ευρωζώνης και η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Ο Δεκέμβριος του 2015 θα είναι μήνας των Κεντρικών Τραπεζών καθώς όπως έχουν ήδη προϊδεάζει Draghi ΕΚΤ και Yellen FED θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις στην…διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική που ακολουθούν.
Η FED εγκαταλείπει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενώ αντιθέτως η EKT την διευρύνει.
Ποιες είναι οι κινήσεις που αναμένονται;

Deutsche bank και BNP Paribas βλέπουν τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,3% από την ΕΚΤ

Η Deutsche Bank και η BNP Paribas, προβλέπουν ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο -0,3% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ως γνωστό έχει αποκλείσει τις αγορές ομολόγων που έχουν αποδόσεις κάτω του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.
Αν μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο στο -0,3% θα υπάρξει κάποια επίδραση στα ομόλογα που έχουν οριακά αρνητικά επιτόκια.
Με ένα χαμηλότερο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση τις εκτιμήσεις 50% ή περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά -0,10% στο -0,3% από την ΕΚΤ.
Ήδη το 2ετές γερμανικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση -0,34%
Αρνητική απόδοση σημαίνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα γνωρίζοντας ότι θα πάρουν λιγότερα στην λήξη τους.
Υπάρχουν περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια ομόλογα στην Ευρωζώνη εκ των οποίων περίπου 5% αυτών των ομολόγων έχει απόδοση πάνω από -0,3%.
Περίπου 345 δισεκ. δολάρια ή 312 δισεκ ευρώ ευρωπαϊκού χρέους εμφανίζει αποδόσεις -0,3%...επίπεδα στα οποία θα βρεθεί τον Δεκέμβριο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αναφέρει το Blοοmberg.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει και πλέον όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μεταξύ των ενεργειών που θα ανακοινώσει θα περιλαμβάνει και μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% από -0,2% της τρέχουσας περιόδου.

RBS: Πως θα διευρυνθεί η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο στις μετοχές και στα ομόλογα αναφέρει η Royal Bank of Scotland.
Το ερώτημα τώρα είναι τι ακριβώς θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2015 και μέχρι ποιο διάστημα του 2017 θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να ακολουθήσει την στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Κατά την RBS είναι πιθανό η ΕΚΤ να προβεί και σε αγορές  εταιρικών ομολόγων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
Με τον τρόπο αυτό θα πυροδοτηθεί ένα ράλι σε ομόλογα και μετοχές.
Η ΕΚΤ διαθέτει περίπου 100 δισεκ. δολάρια ίδια κεφάλαια και το ερώτημα είναι τι μπορεί να αγοράσει.
Η ΕΚΤ προετοίμασε το έδαφος για περισσότερη χαλάρωση, τον Δεκέμβριο.
Επίσης η άμεση σύγκριση με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – είναι σήμερα η κεντρική τράπεζα με το μεγαλύτερο ισολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 90%.  
Κατά την  RBS η ΕΚΤ είναι ανοικτή σε ένα πλήρες μενού νομισματικής πολιτικής:
Όλες οι επιλογές εξετάζονται ακόμη και μια ακραία περίπτωση οι αγορές μετοχών.
 Κατά την RBS η επέκταση των αγορών σε άλλες μορφές πίστωσης θα μπορούσε θεωρητικά να διπλασιάσει το απόθεμα των προς αγορά assets σε 19 τρισεκ ευρώ.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει περαιτέρω στην σε αγορές μη χρηματοπιστωτικών εταιρικών ομολόγων ύψους μιας αγοράς που φθάνει τα  893 δισεκ. ευρώ  που αξιολογούνται από ΒΒΒ και υψηλότερα.
Προσθέτοντας μετοχές υπό την μορφή assets στην γκάμα προς αγορά ομολόγων θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια αγορά 7 τρισεκ. ευρώ.
Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων τύπου municipal bond δηλαδή ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτά τα ημικρατικού τύπου ομόλογα είναι μια άλλη επιλογή, που αντιστοιχούν σε μια αγορά 336 δισ.
Τα ημικρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (ποσοστό μικρό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου δημοτικά ομόλογα είναι 21% του ΑΕΠ).
Επίσης η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αγοράζει μεμονωμένα προσωπικά δάνεια από τις τράπεζες, διότι προφανώς, μέσω των αγορών ABS το αποτέλεσμα ήταν περιορισμένο:
Ένα κίνητρο για την ΕΚΤ να ξεκινήσει  πρόγραμμα αγοράς ABS το 2014 είχε ως στόχο να ενθαρρύνει την τιτλοποίηση δανείων, βοηθώντας τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους ώστε να ξεκινήσουν να χορηγούν νέα δάνεια.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη εναρμόνισης των κανόνων σε εθνικό επίπεδο, στους περιορισμούς των κεφαλαίων, ακόμη και για απλές πράξεις τιτλοποίησης και η έλλειψη κρατικής στήριξης.
Λαμβάνοντας υπόψη τη στασιμότητα που επικρατεί στο σκέλος της  αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η ΕΚΤ θα μπορούσε, να αγοράζει  απευθείας δάνεια.
Η ΕΚΤ θέλει να γίνει Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας SNB;
Η SNB έχει ισολογισμό που ισοδυναμεί με το 90% του ΑΕΠ, το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Το 90% του ΑΕΠ αποτελεί ένα θεωρητικό ανώτατο όριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω τον ισολογισμό προς το 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Όπως έχουμε δει στην Ιαπωνία, όλα τα μέτρα δεν αποδίδουν.
Η RBS υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερος  είναι ο ισολογισμός και όσο  πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αγοράζει η κεντρική τράπεζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για ζημίες.

H FED τον Δεκέμβριο θα αυξήσει τα επιτόκια καθιστώντας πιο αυστηρή την νομισματική της πολιτική

Η Federal Reserve η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου του 2015 ότι θα εξετάσει σύσφιξη της πολιτικής κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με «μέτριο» ρυθμό.
Η Fed υποστηρίζει  ότι οι παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις μπορεί να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα.
Η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2015  ανέφερε η Point72 Asset Management.
Τα τρέχοντα επιτόκια διαμορφώνονται σε 0% και 0,25%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν με το 10ετές να διαμορφώνεται  στο 2,04%.
Η Janet Yellen η πρόεδρος της FED παρακολουθούν την βελτίωση της αγοράς εργασίας ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται με βάση τον στόχο που έχει τεθεί.
Η FED εξετάζει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2006.
Η Yellen θα αντιμετωπίσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου για ρυθμιστικά θέματα.
Ο χαμηλός πληθωρισμός  είναι πάντα εμπόδιο για την κεντρική τράπεζα, ωστόσο η FED βρίσκεται πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων.
Το ποσοστό των ανέργων έχει υποχωρήσει από 5,1% στο 4,9% ωστόσο ο  πληθωρισμός παραμένει αρκετά κάτω από το 2% του στόχου

(πρώτη ενημέρωση 30 Οκτωβρίου 2015, 00:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης