Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «φούσκας» στην αγορά κατοικιών

UBS: Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ αντιμέτωπες με τον κίνδυνο «φούσκας» στην αγορά κατοικιών
Δίκαιες οι τιμές σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, σημειώνει η UBS
Το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ είναι οι δύο πόλεις, που σύμφωνα με τη UBS, κινδυνεύουν από μια «φούσκα» στην αγορά κατοικιών, καθώς το real estate αρχίζει να ομοιάζει υπερτιμημένο.
Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον η δεύτερη λιγότερο προσιτή από άποψη τιμών μεταξύ των 15 αστικών κέντρων που ερευνά η UBS, μαζί με το Χονγκ Κονγκ.
Η τιμή προς εισόδημα και η τιμή προς πώληση έχουν αυξηθεί σε υψηλά όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές αποδοχές έχουν υποχωρήσει κατά 7% στο Λονδίνο από το 2007, επισημαίνει η UBS.
Το Λονδίνο κινδυνεύει από μια αξιοσημείωτη διόρθωση των τιμών σε περίπτωση που τα θεμελιώδη των επενδύσεων ακινήτων επιδεινωθούν, σημειώνει η UBS και συνιστά προσοχή.
Οι τιμές κατοικιών στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά 40% από την έναρξη του 2013, εξαιτίας της ζήτησης από ξένους αγοραστές, των ελκυστικών αποδόσεων ενοικίων και της ανάπτυξης του πληθυσμού, σημειώνει.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει περισσότερη εξουσία για να ρυθμίσει τα δάνεια προς του επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα για να τα ενοικιάζουν και οι οποίοι προσελκύονται από τις αποδόσεις εκμίσθωσης που είναι άνω του 5% εν συγκρίσει με 1,8% του επιτοκίου αναφοράς των βρετανικών κρατικών ομολόγων.
«Οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον αποσυνδεδεμένες από το εισόδημα των κατοίκων στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο», σημειώνει ο Matthias Holzhey, οικονομολόγος της UBS, προσθέτοντας ότι «αγοράζοντας ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. υπερβαίνει τον προϋπολογισμό των περισσότερων ανθρώπων που εργάζονται ακόμη και στον τομέα υψηλής εξειδίκευσης των υπηρεσιών».



Το Σίδνεϊ, το Βανκούβερ, το Σαν Φρανσίσκο και το Άμστερνταμ είναι επίσης σημαντικά υπερτιμημένες πόλεις μακροπρόθεσμα, ενώ οι τιμές είναι τεντωμένες σε Γενεύη, Ζυρίχη, Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενώ είναι δίκαιες σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, σημειώνει η UBS.
Αντίθετα, στο Σικάγο είναι υποτιμημένες.
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει εμποδίσει την εξομάλυνση της αγοράς κατοικίας και έχει ενθαρρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης "φούσκας"» ανά τον κόσμο, σημειώνει ο Claudio Saputelli, επικεφαλής παγκόσμιου real estate της UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης