Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η αδύναμη ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι οι μεγάλες ανησυχίες της ΕΚΤ

Bloomberg: Η αδύναμη ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός είναι οι μεγάλες ανησυχίες της ΕΚΤ
Το 80% των οικονομολόγων θεωρούν σίγουρη την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και το 56% προβλέπουν ότι θα συμβεί πριν το τέλος του 2015
Μία εβδομάδα μετά το μήνυμα από τον Mario Draghi για περισσότερα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον ΕΚΤ, τα πρώτα στοιχεία από την ανεργία ως τον πληθωρισμό άρχισαν να φτάνουν στα χέρια του, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Draghi υποσχέθηκε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την επόμενη συνεδρίαση, καθώς αναγνωρίζει ότι η εγχώρια ζήτηση που παραμένει ανθεκτική, η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, οι τιμές του πετρελαίου και η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να αποτελέσουν καθοδικούς κινδύνους στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
«Είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση τον Δεκέμβριο, το θέμα είναι πόσο βαθιά θα πάει και αν θα αφορά μόνο το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ή, και άλλα μέτρα» ανέφερε ο οικονομολόγος της BNP Paribas στο Λονδίνο Ken Wattret υποστηρίζοντας ότι «τα επερχόμενα στοιχεία θα δώσουν την απάντηση».
Με τον πληθωρισμό να απειλεί να εισέλθει στην περιοχή του 0, πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, η αναφορά για τις τιμές του καταναλωτή μπορεί να είναι ο πλέον σημαντικός δείκτης, με τους περισσότερους οικονομολόγους να θεωρούν ότι θα μείνουν σταθερές τον Οκτώβριο μετά από μία πτώση 0,1% τον Σεπτέμβριο.
«Η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλά για πολύ καιρό και η ΕΚΤ πρέπει να το προσέξει αυτό» λέει ο αναλυτής μακροοικονομικών της ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ Nick Kounis, προσθέτοντας «ότι μετά το ισχυρό μήνυμα της περασμένη εβδομάδα, το θέμα είναι τι ενέργειες θα γίνουν για τον πληθωρισμό».
Οι επιλογές είναι η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 και η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Σε έρευνα του Bloomberg πριν τις δηλώσεις Draghi το 80% θεωρούσε δεδομένη την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και το 56% προέβλεπε ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιποι την τοποθετούσαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν την προοπτική για πληθωρισμό για το 2017 και προβλέπουν ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι πιο αδύναμη.
Τη στιγμή που ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο και τις υπηρεσίες είχε απροσδόκητη άνοδο τον Οκτώβριο, κάτι που επηρέασε θετικά και τη δραστηριότητα, άλλοι δείκτες επιβραδύνθηκαν.
Η οικονομική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει επίσης τον Οκτώβριο σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.
Η Ισπανία που αναπτύχθηκε με +1% το δεύτερο τρίμηνο, παρουσίασε επιβράδυνση στο +0,8% το διάστημα από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.
Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε επίσης στο τρίτο τρίμηνο, ενώ στοιχεία για την ΕΕ θα είναι διαθέσιμα στις 13 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης