Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Χωρίς τη Γαλλία και την Ιταλία η Σύνοδος Κορυφής - Μικρές οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης

Reuters: Χωρίς τη Γαλλία και την Ιταλία η Σύνοδος Κορυφής - Μικρές οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης
Aρκετές χώρες της Ευρωζώνης είναι δυσαρεστημένες που δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο για την προσφυγική κρίση
Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλες, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker φαίνεται ότι έχει μικρές πιθανότητες να καταλήξει σε ένα σχέδιο άμεσης λύσης.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτό οφείλεται στην απουσία της Γαλλίας και του F. Hollande αλλά και της Ιταλίας και του M Rentzi. Το γεγονός έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες, στο παρασκήνιο της Συνόδου καθώς αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους που δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο για την προσφυγική κρίση.
Η πρόσκληση Juncker αφορούσε μόνο τους ηγέτες της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Γερμανίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας, (τρεις υποψηφίες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία), η Λουξεμβουργιανή Προεδρία, και η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες.
Την τελευταία στιγμή κλήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ενοχλημένο, γιατί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε ανώτατο επίπεδο είναι θέμα αρμοδιότητάς του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πραγματική πρωτοβουλία για την μίνι Σύνοδο φέρεται να ανήκει στη γερμανίδα καγκελάριο Merkel, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της χώρας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που έχουν καταλήξει εκεί.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πάντως σε συνέντευξή του σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag υποστήριξε ότι «κάθε μέρα που περνά μετράει και εάν καθυστερήσουμε περεταίρω θα δούμε οικογένειες να καταστρέφονται στα παγωμένα ποτάμια των Βαλκανίων».
Ο Jean-Claude Juncker σημείωσε ακόμη ότι «η πρόκληση για μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη και να θέσουμε υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ πρέπει να κάνουμε σαφές ότι άνθρωποι που δεν έχουν άμεση ανάγκη και δεν αναζητούν διεθνή προστασία δεν θα περνούν από τα ευρωπαϊκά σύνορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης