Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταλυτικός ο Δεκέμβριος του 2015 για Fed και ΕΚΤ - Τι σχεδιάζουν οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

Καταλυτικός ο Δεκέμβριος του 2015 για Fed και ΕΚΤ - Τι σχεδιάζουν οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες
Πώς οι αποφάσεις Draghi - Yellen για την επικείμενη οικονομική πολιτική επηρεάζουν η μία την άλλη...
Καταλυτικός διαφαίνεται ο Δεκέμβριος του 2015 για τις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, την κεντρική αμερικανική τράπεζα Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ECB, καθώς οι επικεφαλής τους Janet Yellen και Mario Draghi αντίστοιχα πρόκειται να πάρουν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.
Όπως τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, από τη μία πλευρά ο Mario Draghi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα οι επενδυτές παγκοσμίως περιμένουν με κομμένη την ανάσα μία πιθανή απόφαση της Janet Yellen να αυξήσει τα επιτόκια της Fed για πρώτη φορά από το 2006.
Ως αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα του έτους, θα ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα νομίσματα διεθνώς, τις μετοχές και τα ομόλογα.
Οι συναλλαγές του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τις προσεχείς εβδομάδες είναι ένας βασικός παράγοντας για το πώς θα κινηθούν οι επενδυτές που προσπαθούν να προβλέψουν τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, εξηγεί το Bloomberg.
Για παράδειγμα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών μετά τις εξαγγελίες του Draghi για επέκταση του προγράμματος.
Ευρώπης κοινό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, την Πέμπτη μετά το σήμα ερέθισμα Draghi του.
Όπως τονίζει ο Nick Kounis, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην ABN AMRO Bank NV στο Άμστερνταμ «υπάρχει αυτό το παιχνίδι του νομίσματος μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ και θα συνεχίζουν να το παίζουν για λίγο περισσότερο.
Η απόφαση της Fed να καθυστερήσει την αύξηση του επιτοκίου, ώθησε το δολάριο προς τα κάτω έναντι του ευρώ, απειλώντας τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και καθιστώντας τις εξαγωγές του μπλοκ πιο ακριβές και φθηνότερες τις εισαγωγές.
Όπως εξηγεί ο Kunis, αυτό ανάγκασε τον Draghi να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης