Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η άνοδος και η πτώση των αναδυόμενων αγορών - Το χρονικό των κρίσεων

Economist: Η άνοδος και η πτώση των αναδυόμενων αγορών - Το χρονικό των κρίσεων
Capital Economics: Κεφάλαια άνω των 260 δισ. δολαρίων έκαναν φτερά από τις αναδυόμενες αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2015
Στην άνοδο και την πτώση των αναδυόμενων αγορών αναφέρεται με νέο δημοσίευμά του ο Economist, παρακολουθώντας στενά όλες τις νέες εξελίξεις.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το περιοδικό, επικαλούμενο πλειάδα αναλυτών, μεταξύ των επενδυτικών κύκλων έχει ήδη γίνει αντιληπτό πως οι αναδυόμενες αγορές έχουν χάσει την... επενδυτική τους αίγλη και δεν προσελκύουν πια το ενδιαφέρον που προσέλκυαν παλαιότερα.
Οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι πια της μόδας για τους επενδυτές, επισημαίνει o Εconomist.
Αναλύοντας την πορεία τους τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνει πως η έκρηξη (επενδυτικού) ενθουσιασμού στα τέλη του '80 έδωσε τη θέση της στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης στα τέλη του '90.
Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι αναδυόμενες αγορές πήραν και πάλι τα πάνω τους, ενώ όταν το 2008, στο ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, κλονίστηκε σύσσωμος ο ανεπτυγμένος κόσμος, οι αναδυόμενες αγορές έμοιαζαν με την καλύτερη ελπίδα για το μέλλον.
Όμως και πάλι τα τελευταία χρόνια, η αίγλη τους τείνει να ξεθωριάσει, με αιχμή το υφεσιακό καθεστώς στις οικονομίες της Bραζιλίας και της Ρωσίας.
Όπως προσθέτει ο Economist, το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιο εύκολο να διατυπωθούν απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αναδυόμενες αγορές, παρά αισιόδοξες.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αναδυόμενες αγορές είναι ο εξής εκρηκτικός συνδυασμός: Η επιβράδυνση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη αύξηση του εταιρικού χρέους.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όσο πιο αδύναμη είναι η ανάπτυξη, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται αυτόματα κάθε προσπάθεια αποπληρωμής του εταιρικού χρέους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Bank of America Merrill Lynch, δύο είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία:
- η ύφεση της κινεζικής οικονομίας
- η κρίση χρέους στις αναδυόμενες αγορές
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Capital Economics, κεφάλαια άνω των 260 δισ. δολαρίων έκαναν φτερά από τις αναδυόμενες αγορές μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015...

Πρώτη ενημέρωση: 07:10, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης