Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Merkel: Η Γερμανία θα προωθήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - Παζάρια στο προσφυγικό

Merkel: Η Γερμανία θα προωθήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - Παζάρια στο προσφυγικό
Υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας για ισχυρά ανταλλάγματα η A. Merkel, με αφορμή το προσφυγικό
(upd5) «H Γερμανία θα ανοίξει το δρόμο για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» δήλωσε η A. Merkel στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο πρωθυπουργό A. Davutoglu στην Κωνσταντινούπολη. 
Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός A. Davutoglu υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, όμως η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς λύση στον πόλεμο της Συρίας».
Επιπλέον τόνισε ότι, «επιτεύχθηκε πρόοδος στην απελευθέρωση βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ» ένας διάλογος που έχει ξεκινήσει από το 2013 ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Αργότερα, η A. Merkel είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdogan.

Συνάντηση με τον Tayyip Erdogan
 
Μετά τη συνάντησή τους ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε ότι ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο να μεσολαβήσει ώστε και η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ισπανία να στηρίξουν την ενταξιακής πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ώστε να επισπευστεί η διαδικασία.
Η A Merkel τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς τη χώρα ώστε να δημιουργηθεί μια προσφυγική ζώνη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας που θα ανακόψει το μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη.
Ο Tayyip Erdogan έθεσε ως προτεραιότητα και την ανάγκη «να ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία μάχεται όχι μόνο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της με τη Συρία, αλλά και τους μαχητές του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Τέλος, ο A. Merkel τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη η Τουρκία να κάνει διάλογο με τους Κούρδους ώστε να υπάρξει επίλυση του κουρδικού ζητήματος.



Υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας για ισχυρά ανταλλάγματα η A. Merkel, με αφορμή το προσφυγικό

Συγκεκριμένα, η γερμανίδα καγκελάριος, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία περιμένει εδώ και χρόνια επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ και η Γερμανία είναι έτοιμη φέτος να ανοίξει το Κεφάλαιο 17 της ΕΕ που αφορά στο ζήτημα».
Το Κεφάλαιο 17 της διαδικασίας ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική και περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες που απαιτούν την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, απαγορεύοντας την άμεση χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα από τις κεντρικές τράπεζες και την προνομιακή πρόσβαση του δημόσιου τομέα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 
Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους και υπόκειται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης σε ότι αφορά τη δημοσιονομική επιτήρηση. 
Τα νέα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης να συμμορφώνονται με τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη προκειμένου να μπορούν να υιοθετήσουν το ευρώ εν ευθέτω χρόνω μετά την ένταξή τους.
Επιπλέον, η Merkel δήλωσε έτοιμη να συζητήσει και τα κεφάλαια 23 και 24 ενώ εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εκλογές στην Τουρκία η Άγκυρα να προσπαθήσει να βρει δρόμους συμφιλίωσης με τους Κούρδους.
Το Κεφάλαιο 23 αφορά τα νομικά και θεμελιώδη δικαιώματα και προβλέπει μεταξύ άλλων την εδραίωση ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης με εξάλειψη των εξωτερικών επιρροών και την χορήγηση επαρκών οικονομιών πόρων και εκπαίδευσης, την ύπαρξη νομικών εγγυήσεων για διαδικασίες δίκαιης δίκης, την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και αξιόπιστους θεσμούς. 
Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. 
Το Κεφάλαιο 24 αφορά στη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια και περιλαμβάνει θέματα όπως ο έλεγχος των συνόρων, οι βίζες, η εξωτερική μετανάστευση, η χορήγηση ασύλου, η αστυνομική συνεργασία, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η συνεργασία στο θέμα των ναρκωτικών, η τελωνειακή συνεργασία και η νομική συνεργασία σε εγκληματικές και πολιτικές υποθέσεις, με τα κράτη μέλη να πρέπει να μπορούν να εφαρμόσουν επαρκώς το αυξανόμενο πλαίσιο των κοινών κανόνων.
Στο μεταξύ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην κατάργηση της βίζας των τούρκων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, μέτρο θα εφαρμοστεί σύντομα.

Επίσκεψη Merkel στην Τουρκία

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται απο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τους τούρκους ηγέτες τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Merkel αναμένεται να γίνει δεκτή και από τον ισλαμο-συντηρητικό πρόεδρο Tayyip Erdogan.
Οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και διμερή θέματα, δήλωσε τουρκική πηγή.
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, είναι ο ύποπτος νούμερο 1 για την επίθεση αυτή η οποία είχε στόχο ακτιβιστές που διαδήλωναν κατά της επανάληψης της κουρδικής διένεξης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: 

Η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στον ευρωπαϊκό αλλά και τον τουρκικό Τύπο καθώς ΕΕ και Γερμανία εμφανίζονται διατεθειμένες να βάλουν «πολύ νερό στο κρασί τους» κάτω από το βάρος της προσφυγικής κρίσης που απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της
A. Merkelστη Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή τη από το Βερολίνο οτι «η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως τέτοια είναι η μόνη που δεν έχει το στάτους της ασφαλούς χώρας προέλευσης».
Από την πλευρά του ο Tayyip Erdogan ως «γνήσιος απόγονος των Οθωμανών αυτοκρατόρων» όπως σχολιάζει ο economist ζητά γη και ύδωρ για να σταματήσει τις ορδές των προσφύγων προς την καρδιά της Ευρώπης.

Reuters: Ο Erdogan πιέζει για επίλυση του Κυπριακού

Ανάμεσα στα ζητήματα που έχει θέσει στο τραπέζι των «διαπραγματευσεων» ο τούρκος πρόεδρος είναι και η επίλυση του Κυπριακού, με το Reuters να σχολιάζει ότι «ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν πλέον φόβους ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό για να ασκήσει πιέσεις προς την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος της Τουρκίας.
Άλλωστε η δήλωση του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο ήταν ενδεικτική των προθέσεων του καθώς υποστήριξε πως «χρειάζεται λύση που θα «εγγυάται στους Τουρκοκύπριους νόμιμα δικαιώματα και πολιτική ισότητα».
«Εμείς από την Τουρκική πλευρά είμαστε ειλικρινής για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για πάνω από μισό αιώνα. Μια λύση δεν θα είχε μόνο θετική επίπτωση και για τις δυο πλευρές στο νησί... αλλά παράλληλα θα έφερε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.


«Αναθερμαίνονται» οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας λόγω προσφυγικού

« » σχολιάζει καυστικά σε άρθρο του τούρκος αναλυτής, ο οποίος εκφράζει ενδοιασμούς για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Γερμανίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπη που αποφασίζουν να στρέψουν τώρα την προσοχή τους στην Τουρκία.
Κι αυτό, γιατί μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου οι σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ είχαν παγώσει, μετά και τις δηλώσεις της A. Merkel ότι «η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ» η Γερμανία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις απόψεις του τούρκου πρόεδρου στο ζήτημα και περισσότερο τις προθέσεις του να βοηθήσει την ΕΕ να μην «βουλιάξει» από το βάρος των προσφύγων.
«Αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία δεν έφταναν στην πόρτα της Ευρώπης, η Ευρώπη δεν θα θυμόταν ποτέ την Τουρκία» λένε τούρκοι αναλυτές.
Oπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος Erdogan υπενθυμίζει ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια η χώρα του φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, δαπανώντας σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Η Ευρώπη ξύπνησε πολύ αργά για να αντιληφθεί τη σημασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Αφού λοιπόν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χωρίς την Τουρκία γιατί δεν την κάνετε πλήρες μέλος;» διερωτάται ο Erdogan.
Η Merkel έρχεται στην Τουρκία αύριο αφού, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ήδη καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για το προσφυγικό.
Ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί μόνον εφόσον τηρηθούν οι όροι της, δηλαδή:
Xαλάρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, 3 δις ευρώ οικονομική στήριξη τον πρώτο χρόνο για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη σε τουρκικό έδαφος, ακόμη και παρουσία των τούρκων ηγετών σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Αναμφίβολα η Άγκυρα επιθυμεί να εξασφαλίσει τα υψηλότερα δυνατά οφέλη και η Merkel θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από τις τουρκικές θέσεις.
Οπωσδήποτε όμως η παρουσία της στην Τουρκία, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αθετώντας την παράδοση ότι δεν πραγματοποιούνται επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών σε προεκλογική περίοδο, ερμηνεύεται από πολλούς ως στήριξη προς τον Erdogan και τον πρωθυπουργό Davutoglu.
Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή με νωπή τη μνήμη από την βομβιστική εκατόμβη στην Άγκυρα, που έχει στρέψει μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατά της συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας.


Συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για την προσφυγική κρίση και το ρόλο «κλειδί» της Τουρκίας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΕ και η Γερμανία, να υποκύψουν στις απαιτήσεις Erdogan.
Σε ερώτηση της FAZ αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, τον οποίο η ΕΕ ανάγει σε «κλειδί» για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πως σε κάθε περίπτωση η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Η Κομισιόν, διαπραγματεύεται σκληρά με την Τουρκία, για το ζήτημα της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταναστών» υπογράμμισε λέγοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό καθώς «εκτός από αυτό χρειαζόμαστε και μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «στόχος του αυριανού (18/10) ταξιδιού της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι, μεταξύ άλλων, και η άσκηση πίεσης πάνω στα θέματα που έχει θέσει στην ατζέντα της για την Τουρκία η Κομισιόν.
Αίσθηση ωστόσο αποτελεί η δήλωσή της ότι «κομβικής σημασίας είναι επίσης και το θέμα του χαρακτηρισμού η μη της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης» καθώς στο ζήτημά αυτό η άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ασφαλής χώρα.
Σύμφωνα με την καγκελάριο «η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως τέτοια είναι η μόνη που δεν έχει το στάτους της ασφαλούς χώρας προέλευσης.
Φυσικά και εφιστούμε την προσοχή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά ανησυχούμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κουρδικό, ωστόσο βρίσκω λάθος να αρνηθούμε στην Τουρκία α πριόρι αυτό το στάτους».
Η Merkel παραδέχεται στη συνέντευξη της ότι η προσφυγική κρίση έχει ήδη συνέπειες στη γερμανική κοινωνία και τονίζει την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Η Γερμανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα και ως τέτοιο μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ήταν η απάντηση της σε ερώτηση της FAZ για το «εάν η Γερμανία είναι κυρίαρχο κράτος» στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
«Απλώς έχω πει ότι δεν έχουμε την εξουσία να αποφασίσουμε πόσους ανθρώπους θα δεχθούμε στη χώρα, αλλά μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να μένει τελικά στην χώρα και ποιος όχι», ανέφερε η A. Merkel, τονίζοντας ότι η Γερμανία «φυσικά και φυλάει τα σύνορά της» ωστόσο «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τα κλείσουμε εντελώς».
Στόχος της γερμανίδας καγκελαρίου και της κυβέρνησής της είναι να βρεθούν από κοινού με όλες τις αρχές που φέρουν τη σχετική ευθύνη τρόποι για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της μεταναστευτικής ροής «προς όφελος της χώρας αλλά και τον ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλισθούν οι όροι ασφαλούς διαμονής των προσφύγων που προέρχονται από εστίες κρίσης σε γειτονικές χώρες.
«Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης στους χώρους υποδοχής προσφύγων σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία».
Αναφορικά με τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία η Merkel ήταν κατηγορηματική.
«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Το θεμελιώδες δικαίωμα όσων διώκονται πολιτικά ή είναι πρόσφυγες πολέμου να τυγχάνουν προστασίας δεν χωρά καμιά περαιτέρω διάκριση μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων, βουδιστών, άθεων. Φυσικά η θρησκεία και η καταγωγή παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης
Από την άλλη πλευρά, και οι πρόσφυγες ανεξάρτητα από το πού έρχονται οφείλουν να σέβονται τους δικούς μας νόμους και κανόνες πχ. την ισότητα ανδρών και γυναικών».


Economist: Τι ζητά ο Erdogan από την ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη «βοήθεια»

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία από την ΕΕ για να παρέχει βοήθεια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σχολιάζει ο Economist σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα στον Erdogan».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό όπου η ΕΕ ενέκρινε ένα κοινό σχέδιο δράσης «μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό» όπου η ΕΕ ζητά από τον Τούρκο Πρόεδρο δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα 1.7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία αλλά δεν βρίσκονται σε στρατόπεδα προσφύγων, ανοίγοντας την αγορά εργασίας ώστε να βρουν δουλεία στη χώρα και να παραμείνουν εκεί.
Επιπλέον ζητούν να γίνονται δεκτά τα προσφυγοπούλα στα τουρκικά σχολεία, διατάξεις που απαιτούν την ψήφισή τους από του τουρκικό κοινοβούλιο.
Και δεύτερον, να πραγματοποιεί περισσότερες και πιο αυστηρές περιπολίες στο Αιγαίο ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση των δουλεμπόρων που καταφέρνουν να φτάσουν τα ελληνικά παράλια.
Οι περιπολίες θα γίνονται με τη συμβολή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας οι οποίες θα κάνουν πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την παροχή βίζας σε πολίτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας.
«Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ ελπίζει ότι οι Συροι πρόσφυγες θα έχουν λιγότερους λόγους να «παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στις βάρκες των δουλεμπόρων με σκοπό να έρθουν στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Economist.
Σε αντάλλαγμα, όμως ο Erdogan, όπως γινόταν και επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζητά «ακριβά» ανταλλάγματα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οικονομική βοήθεια 3,4 δις δολαρίων.
Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας οι Τούρκοι πολίτες ίσως καταφέρουν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο αντάλλαγμα όμως που ζητά ο Tayyip Erdogan είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία έχει αποκλείσει εδώ και χρόνια η Ευρώπη με τη γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 17 Οκτωβρίου, 21:51)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης