Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχεται το τρίτο κύμα της μεγάλης κρίσης - Στο επίκεντρο οι αναδυόμενες

Goldman Sachs: Έρχεται το τρίτο κύμα της μεγάλης κρίσης - Στο επίκεντρο οι αναδυόμενες
«Το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα ενδέχεται να αντικατοπτρίζει την επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης, παρά τις διαρθρωτικές δυσλειτουργίες», τονίζει η Goldman Sachs
Για το τρίτο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κάνει λόγο η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, με αφορμή την επιβράδυνση ή και συρρίκνωση, που υφίστανται οι αναδυόμενες οικονομίες.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs τονίζει πως οι αναδυόμενες οικονομίες δεν υφίστανται μια νέα κρίση, αλλά το τρίτο κύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.
«Η εντεινόμενη αβεβαιότητα λόγω των επιβραδυνόμενων αναδυόμενων οικονομιών, η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed γεννούν νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των τιμών των assets και σηματοδοτούν το νέο κύμα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.
Το κύμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνέπεσε με την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων και ακολουθεί το αμερικανικό στάδιο, με την φούσκα των ακινήτων, και το ευρωπαϊκό στάδιο, όταν η αμερικανική κρίση χτύπησε τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών, σημειώνει η Goldman Sachs.
Ένας από τους βασικότερους λόγους ανησυχίας για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι, σύμφωνα με την τράπεζα, πως τα χαμηλά επιτόκια, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν τροφοδοτήσει την πιστωτική επέκταση και έχουν δημιουργήσει υπέρογκα χρέη, ιδιαιτέρως στην Κίνα, που ίσως λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην μελλοντική ανάπτυξη.
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι υποβαθμίσεις για την αναδυόμενη αγορά και των προοπτικών για τα κέρδη έχουν κεντρίσει τους φόβους για μια «κοσμική στασιμότητα» με μόνιμα χαμηλά επιτόκια και ξεθώριασμα αποδόσεων στις μετοχές, εντούτοις η ίδια εκτιμά ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.
«Το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα ενδέχεται να αντικατοπτρίζει την επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης, παρά τις διαρθρωτικές δυσλειτουργίες», τονίζει η Goldman Sachs, ενώ προσθέτει πως «μπορεί η αναπροσαρμογή ίσως πάρει χρόνο, όπως συνέβη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ωστόσο θα οδηγήσει σε χαλάρωση των οικονομικών ανισορροπιών με τον χρόνο, παρέχοντας έτσι την πλατφόρμα για την« ομαλοποίηση»της οικονομικής δραστηριότητας, των κερδών και των επιτοκίων».
Παράλληλα, εντούτοις, προειδοποιεί πως αναφορικά με τις αποδόσεις των μετοχών, η εξισορρόπηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ανάκτηση της χαμένης αίγλης τους.
Στη συνέχεια, προβλέπει πως «η μετάβαση από τις αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών σε αποδόσεις αναπτυγμένων αγορών, καθώς και από την παραγωγική ανάπτυξη στην καταναλωτική ανάπτυξη θα συνεχιστεί».





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης