Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Aναδυόμενες αγορές: Ανάφλεξη ή αναλαμπή; Πως εξηγείται η πρόσφατη ανοδική πορεία

FT: Aναδυόμενες αγορές: Ανάφλεξη ή αναλαμπή; Πως εξηγείται η πρόσφατη ανοδική πορεία
Για το 2015 ο δείκτης νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στο -11% και οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση της ανάπτυξης και φυγή κεφαλαίων
Επιστροφή από το κρύο και από το zero στο hero είναι τα ευφυολογήματα που χρησιμοποιούν οι Financial Times για την ανοδική πορεία που καταγράφουν τελευταία οι αναδυόμενες αγορές.
Αυτή οφείλεται στις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, γεγονός που έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνα assets.
Έτσι, οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους εδώ και τέσσερα χρόνια την περασμένη εβδομάδα και συνέχισαν το ράλι τους και τη Δευτέρα.
Ο γενικός δείκτης των αναδυόμενων αγορών σημείωσε άνοδο 0,7% στις 865,43 μονάδες για όγδοη μέρα στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο δείκτης – ένας μετρητής κλειδί για την αγορά μετοχών στις αναδυόμενες αγορές – έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 11% σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη και πάνω από 13% σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Αυγούστου.
Ο γενικός δείκτης νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών της JP Morgan που μετράει τα πιο διαδεδομένα στις διεθνείς συναλλαγές νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών έναντι του δολαρίου, συνέχισε επίσης την ανοδική του πορεία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4% τη Δευτέρα για έβδομη συνεχόμενη μέρα, ενώ βρίσκεται πλέον στο +5% από το ιστορικό χαμηλό του Σεπτεμβρίου.
Αλλά σαν μία υπενθύμιση του πόσο σκληρό ήταν το sell off των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών αυτή τη χρονιά, ο δείκτης είναι ακόμα στο -11% για το 2015 και μερικά νομίσματα καταγράφουν διψήφιες απώλειες έναντι του δολαρίου.
Για παράδειγμα το βραζιλιάνικο ρεάλ είναι στο -29%, η τούρκικη λίρα στο -20%, το κολομβιανό πέσο στο -17%.
Από τα 24 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το Bloomberg μόνο ένα, το δολάριο του Χονγκ Κονγκ έχει καταφέρει να καταγράψει κέρδη έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.
Το ράλι των αναδυόμενων αγορών πραγματοποιείται παρά τις σκοτεινές προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξή τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το 2015 θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η μέση ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα υποχωρήσει.
Την ίδια στιγμή το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών προβλέπει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα υποφέρουν από μία νέα φυγή κεφαλαίων, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’80.
Και οι αναλυτές αντιμετωπίζουν το συνεχιζόμενο ράλι με αρκετό σκεπτικισμό.
Συγκεκριμένα, ο Jason Daw, αναλυτής στη Societe Generale αναρωτιέται:
«Πόσο θα κρατήσει αυτό το ράλι; Δεν είμαι σίγουρος.
Μετά από μια τέτοια θλιβερή επίδοση, όπως στο τρίτο τρίμηνο, η διόρθωση δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.
Αλλά ένα ράλι των αναδυόμενων αγορών που έχει χτιστεί σε ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης είναι μία μη βιώσιμη ισορροπία».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης